FETÖ üyelerinin tüm kurumlardan temizlenmesi için büyük bir tasfiye operasyonu başladı. Bu kapsamda MEB’ten 36 bin 200, Başbakanlık'tan 257, MİT’ten 100, Aile Bakanlığı’ndan 393, Diyanet'ten 492, Enerji Bakanlığı'ndan 300, Gümrük Bakanlığı'ndan 176, BDDK'dan 86 personel açığa alındı. YÖK de, ülke genelinde bin 577 dekanın istifasını istedi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından tüm kamu kurumlarında tasfiye operasyonu başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı FETÖ'yle bağlantılı personelleri açığa aldı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) de FETÖ'cü dekanların istafasını istedi. FETÖ'cülere yönelik en büyük temizlik MEB'te yaşandı. MEB, merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personelinin açığa alındığını ve bu kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, FETÖ bağlantılı cuntacı grubun 15 Temmuz'da ülkenin demokratik hukuk düzeni, kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişine yönelik darbe teşebbüsünde bulunduğu, girişimin devlet ve milletin ortaya koyduğu ortak dayanışma ve üstün gayret sayesinde bertaraf edildiği belirtildi. Açıklamada, bu olayın mezkur terör örgütüyle bağlantılı tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla etkin şekilde mücadele edilmesi ve örgütün bütün faaliyet alanlarının ortadan kaldırılması gerektiğini gösterdiği vurgulandı.
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı olarak yapıya ait tüm özel eğitim kurumları ve okullar ile barınma merkezlerinin yanı sıra Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik kapsamlı çalışma yürütülmektedir. Bugün itibarıyla Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır." Öte yandan, özel kurumlarda görev yapan 21 bin öğretmenin lisansı da iptal edildi. Böylece darbe girişiminin ardından 36 bin 200 kamu personeli ve öğretmen açığa alınmış oldu.
Başbakanlıkta da FETÖ'cülere yönelik temizlik harekatı yaşandı. Başbakanlık kaynakları, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Çankaya'daki Başbakanlık ek binada görevli 257 personelin görevden uzaklaştırıldığını ve kimliklerinin alındığını bildirdi. Görevden uzaklaştırılan personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk muşaviri olduğu belirtildi. Tasfiye operasyonu kapsamında MİT, haklarındaki teftiş dolayısıyla pasif görevde bulunan ve istihbari bilgiye erişimi olmayan 100 kişiyi görevden aldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında 393 personel görevden uzaklaştırıldı. Bakanlıkta yeni görevden uzaklaştırmalarla ilgili çalışmaların ise sürdüğü aktarıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 300, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında 176, Rekabet Kurumunda 8 kişi açığa alınarak haklarında soruşturma başlatıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK) ise 86 meslek personeli görevden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan personelin ikisinin daire başkanı olduğu belirtildi.
FETÖ'ye yakın çeşitli basın yayın kuruluşlarında çalışan 34 kişinin basın kartı iptal edildi. Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından basın kartlarını incelemeye aldı. Bu kapsamda, Meydan Gazetesi'nden 14, Samanyolu TV'den 2, Irmak TV'den 3, Can Erzincan Televizyonu'ndan 8, Samanyolu Haber Televizyonu'ndan 2, Radyo Mehtap'dan 1, Taraf Gazetesi ve Nokta Dergisi'nden 4 olmak üzere toplam 34 kişinin basın kartı “milli güvenliğe tehdit oluşturdukları" gerekçesiyle iptal edildi. Basın kartı iptal edilenler ağırlıklı olarak yazı işleri müdürü, editör ve yöneticilerden oluşuyor.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkili ve destek içinde olduğu belirlenen tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının bütün yayın hak ve lisanslarını oy birliğiyle iptal etti. RTÜK'ten yapılan açıklamada, gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile iltisaklı, ilişkili ve destek içinde bulunduğu belirlenen tüm medya hizmet sağlayıcı kuruluşların (radyo ve televizyon kuruluşları) RTÜK nezdindeki bütün yayın hak ve lisanslarının oy birliğiyle iptal edildiği belirtildi. Yayın hak ve lisansları iptal edilen televizyon ve radyoların listesi şöyle: “STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber Radyo Anadolu."
YÖK, bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istedi. YÖK'ten yapılan açıklamada, YÖK'ün bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istediği bildirildi. Dekanların bin 176'sının devlet, 401'inin vakıf üniversitesinde bulunduğu bildirildi. FETÖ üyeleri ayıklandıktan sona dekanlar yeniden atanacaklar.
Diyanet İşleri Başkanlığı, merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile ilişkili 492 görevlinin, “din hizmetlerinin toplumsal hassasiyeti dikkate alınarak haklarında inceleme ve soruşturma yapılmak üzere görevlerinden uzaklaştırıldığını" açıkladı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Bu kapsamda 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 başkanlık müşaviri, 1 başkanlık müftüsü, 5 il müftü yardımcısı, 31 ilçe müftüsü, 2 diyanet işleri uzmanı, 1 din hizmetleri ataşesi, 7 eğitim görevlisi, 65 vaiz, 5 uzman vaiz, 1 avukat, 7 cezaevi vaizi, 1 eğitim uzmanı, 187 imam-hatip, 95 Kur'an kursu öğreticisi, 5 memur, 11 murakıp, 40 müezzin kayyım, 1 öğretmen, 2 sayman, 1 şef, 9 şube müdürü, 2 uzman, 1 uzman imam-hatip, 7 Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni (VHKİ) olmak üzere toplamda 492 personel açığa alınmıştır. Başkanlığımızın bu konuda oluşturduğu komisyonlar kapsamlı çalışmalarını sürdürmektedir."