“Benim tek ceketim var" diyen Fetullah Gülen’in örgütü, yaklaşık 150 milyar doları yönetiyor. Bu dudak uçuklatan rakama, FETÖ’ye bağlı şirket, banka ve özel okulları inceleyen MASAK uzmanları ulaştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı soruşturması kapsamında, örgütün finansal yapısı çözüldü. “Gerekirse hakim de kiralayacaksınız avukat da...” şeklindeki açıklamaları uzunca bir süre gündemde kalan Fetullah Gülen, 150 milyar dolar bütçesi olan bir örgütü yönetiyor. Gülen'in '1 numaralı şüpheli' olarak bulunduğu 'çatı örgüt' soruşturması kapsamında 'paralelin beyin takımı' olarak gösterilen ve eğitim, emniyet, finans, basın birimleri ile ülke imamı olan tepe isimlerden oluşan 73 şüphelinin yakalanması için düğmeye basılmıştı. FETÖ'yü oluşturan bir şemanın yeraldığı çatı dosyasına, MASAK ve SPK uzmanlarının örgütün finans ayağıyla ilgili yaptığı tespitler de eklendi.
MASAK ve SPK heyetin yaptığı çalışmalar, örgütün şu anki bütçesinin 150 milyar dolar civarında olduğunu ortaya çıkardı. Dosyada ayrıca örgütün bütçesini oluşturan kalemler de sıralandı. Buna göre, 150 milyar dolarlık bilançoyu, şirketler, dershane, üniversite, özel okullar, öğrenci yurtları, vakıf, dernek, banka, yayın kuruluşları oluşturuyor. Bu dudak uçuklatan rakamın içinde en büyük payı, yönetimine kayyum atanan Koza-İpek ile Kaynak Holding oluşturuyor. İngiltere'ye kaçan Akın İpek'in sahibi olduğu Koza-İpek Holding'in bütçesinin 30 milyar dolar olduğu, bünyesinde NT Mağazaları, Sürat Kargo, Sürat Bilişim gibi şirketleri barındıran Kaynak
Holding'in ise 10 milyar dolarlık bir parayı yönettiği tespit edildi.
150 milyar içinde dershaneler de önemli yer tutuyor. Örgüte bağlı yüzlerce dersanenin bütçeye katkısının 15 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, sözkonusu bilançoyu örgüte doğrudan kaynak sağlayan şirketler ile aracı kişileri de mercek altına alarak hazırladı. Bunun yanısıra, 'kurban, himmet, bağış' adı altında toplanan kayıtdışı kaynağa da dikkat çekildi. Örgüt adına toplanan bu paraların da kayıtdışı olarak sistem içine aktarıldığı vurgulandı. Bankacılık sistemi kullanılmadan toplanan bu paraların çoğu, yasadışı yollarla yurtdışına aktarıldı.
Paralel örgüte yönelik 7 ayrı ana soruşturma kapsamında 22 ilde düzenlenen operasyonda, hakkında yakalama kararı bulunan 120 kişiden gözaltına alınan zanlı sayısı 89 oldu. Soruşturmanın Ankara ayağında gözaltı sayısı ise 13'e yükseldi. Şüpheli ifadelerinden yola çıkan polis, FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'in, 17-25 Aralık operasyonları sonrası örgüt mensuplarına 'bağış' ve 'himmet' adı altında toplanan paraların kayıt altına alınmadan yurtdışına çıkartılması talimatı verdiğini tespit etti. Örgüt üyelerinden toplanan haracın kesinlikle banka üzerinden gönderilmemesini isteyen Gülen, “Paralar yurtdışına kuryeler aracılığıyla çantayla çıkarılsın” talimatı verdi.
Yakalananlar arasında işadamı, öğretmen, öğretim görevlisi, vakıf ve dernek başkanları ile eski emniyet müdürleri ve örgütün sözde il sorumluları (il imamları) da bulunuyor. İfadesi süren şüpheliler sorguda birbirlerini tanımadıklarını iddia etti, ancak polisin 'telefon irtibat kayıtlarını' göstermesinin ardından zanlıların “Evet, birkaç kez görüştük” dediği öğrenildi. Yaklaşık 600 bin lira para transferi yapan bir şüphelinin ise, 'öğretmen maaşıyla bu parayı nasıl temin ettiğini' soran görevlilere verdiği yanıt dikkati çekti. Şüphelinin, parayı 'araba alım satımından' kazandığını öne sürdüğü öğrenilirken, FETÖ/PDY ile doğrudan bir bağı tespit edilemeyen ve bir şirkette çalışan F.D'nin ise futbolcuların sohbet toplantısına katılmalarından tiyatro gösterilerine kadar birçok etkinliği organize ettiği ve tiyatro oyuncularının paralarını ödediği belirlendi. Öte yandan Adıyaman merkezli operasyonda gözaltına alınan zanlıların ise Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamındaki projeler üzerinden kendilerine yakın firmalara 1,5 milyon lira aktardıkları tespit edildi. Dev dalganın Adıyaman ayağında 15 kişi yakalanmıştı.