Bu listeyi kim hazırladı?

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0014/08/2016, Pazar
G: 13/08/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul’da çoğunluğu Özbek, Türki cumhuriyetlerden yüzlerce mültecinin gözaltına alındığı operasyonda, 164 kişilik ilk mülteci listesinin darbeden 3 gün önce hazırlandığı ortaya çıktı. Operasyonda sorguları tamamlanan 2 Özbek mülteci ilk dalgada sınırdışı edildi.

İstanbul Emniyeti'nin Türki cumhuriyetlerden gelerek Türkiye'ye sığınan mültecilere yönelik başlayan geniş çaplı operasyonu sürüyor. Operasyon kapsamında gözaltı sayısının 150'yi bulduğu öğrenilirken, mültecilerin listesinin 12 Temmuz'da hazırlandığı ortaya çıktı. 15 Temmuz FETÖ darbesinden 3 gün önce hazırlanan listenin ilk dalgasında, 164 mültecinin ismi bulunuyor. Listenin 12 Temmuz'da Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve özelde İstanbul müdürlüğü tarafından hazırlandığı, daha sonra emniyet birimlerine gönderildiği ifade ediliyor.



MÜLTECİLER HAPSE YOLLANDI


Operasyonlarda gözaltına alınan ve sorguları tamamlanan iki Özbek mülteci ilk dalgada sınırdışı edildi. Özbekistan'a geri gönderilen mülteci Akhmadullokh Daidulaev'in davasının sürdüğü ve İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü'ne sınırdışı kararının iptal edilmesi istemiyle dava açtığı ortaya çıktı. Bu karara rağmen sınırdışı edilen Akhmadullokh Daidulaev'in Özbekistan'a iner inmez, Özbek istihbaratı tarafından gözaltına alındığı ve daha sonra hapse atıldığı öğrenildi. Türkiye'den sınırdışı edilen kadın Özbek mülteci Kamilakhon Tairova'nın da Özbek istihbaratı tarafından gözaltına alınıp sorgulandıktan sonra hapse atıldığı ifade edildi. Tairova'nın bir süre sonra hastahaneye kaldırıldığı ve komada olduğu bilgileri geldi.



ÖZBEK İSTİHBARATINDA HAREKETLİLİK ARTTI


Mültecilerin yavaş yavaş sınırdışı edilmesinin ardından Özbek istihbaratında hareketlilik arttı. İstanbul'da başlayan operasyonlardan sonra Özbek istihbaratında çalışma başlamış, İstanbul'da gözaltına alınan muhaliflerin Özbekistan'da bulunan evlerine baskın yapılmıştı. Ayrıca İstanbul'da gözaltına alınan Özbeklerin memleketlerinde bulunan aile üyelerinin de sorguya alındığı ifade edilmişti.



ÇOCUKLARDAN HALA HABER YOK


Öte yandan Tatar asıllı Rus vatandaşı Dilbar Tilavaldieva ve çocukları Ahmed (15), Yusuf (13), ile Muhammed'den (2) günlerdir haber alınamadığı öğrenildi. Mültecilerin en son Bahçeşehir Polis Amirliği'nde gözaltına alındıkları ve ikamet izinleri olmasına rağmen sınırdışı işlemi için çalışma yapıldığı ortaya çıktı.


#Özbek
#Mülteciler

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.