2011 yılındaki şike davasında sanıkların avukatlığını yapan 5 avukat, kumpası kurgulayanlar arasında çıktı. Orhan Erdemli, Cemalettin Mutlu, Halil İbrahim Koca, Nazif Aktaş ile Ali Çelik, 3 Temmuz sürecinde polis tavsiyesiyle görevler aldı ve çift taraflı çalıştı
2011 yılındaki 'şike davası'yla kumpas kurdukları iddiasıyla hakkında gözaltı kararı verilen 58 kişiden 5'inin mesleği avukatlık. Dün sabah eşzamanlı baskınlarla gözaltına alınan Cemalettin Mutlu, Halil İbrahim Koca, Orhan Erdemli, Nazif Aktaş ve Ali Çelik, şike davası sırasında bazı sanıkları savunmuştu. Şike kumpası soruşturmasını yürüten savcılık, bu avukatların kumpasın tam göbeğinde olduğunu tespit etti.
17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına alınan Rıza Sarraf'ın da avukatlığınını yapan Halil İbrahim Koca, şike davası sırasında Trabzonspor eski Başkanı Sadri Şener ve TS yöneticisi Nevzat Şakar'ın avukatlığını yapıyordu. Koca hakkında dün gözaltı kararı alındı ancak şüpheli, adreslerinde bulunamadı. Şike davası sürecinde eski Trabzonspor yönetiminin avukatlığını yapan Ali Çelik de dün gözaltına alınan isimler arasındaydı.
Hakkında gözaltı kararı verilen avukatlar Orhan Erdemli ve Nazif Aktaş ise şike davası kapsamında tutuklanan Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın avukatlığını yaptı. Erdemli aynı zamanda Fetullah Gülen'in de avukatlığını yapıyor. Paralel yapının avukat yapılanmasının önemli isimlerinden biri olduğu ifade edilen Cemalettin Mutlu ise 2011'de o dönem Beşiktaş Başkanı olan TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in avukatıydı. O dönem Demirören soruşturma savcısı Mehmet Berk'e ifade de vermişti. İfade sırasında Cemalettin Mutlu da savcının odasında avukat olarak hazır bulunmuştu. Paralel örgüte bağlı polis-savcı ve avukatların, bu tarz soruşturmalarda 'koordineli' bir şekilde çalıştığı ifade ediliyor.
Kaynaklar, bir dönem özellikle KOM ve Mali Şube'de kümelenen FETÖ polislerinin, gözaltına aldıkları işadamlarına 'örgüte mensup avukatları önerdikleri' ve 'bu öneriyi kabul eden şüphelilerin adli işlemlerinde kolaylık sağlandığını' belirtiyor. Bir başka adli yetkili ise cemaatin avukat yapılanmasının tıpkı emniyetteki gibi 'derin' olduğunu ifade etti. İddiaya göre futbol kulüplerinden ticari holdinglere kadar birçok kuruluşun hukuk servislerinin başında paralel yapıya biatlı avukatlar bulunuyor ve örgüte giden himmetlerin bir kısmı vekalet ücretlerinden sağlanıyor.
Futbolda 'şike kumpası'na ilk imza atan isim olan, bir zamanların özel yetkili savcısı Zekeriya Öz, Galatasaray Kulübü üyeliğinden atılıyor. Galatasaray eski 2. Başkanı Adnan Öztürk, tutuklanacakken yurtdışına kaçan Zekeriya Öz'ün sarı-kırmızılı kulübün üyeliğinden çıkarılması için disiplin kuruluna resmen başvurdu. Öztürk, disiplin kuruluna yazılı başvuruda bulunarak, eski başkan Adnan Polat tarafından 'başkan kontenjanından' kulübe Mayıs 2010'da üye yapılan 15286 sicil nolu Öz'ün üyelikten çıkarılmasını istedi.
Fenerbahçe Kulübü, 'şike kumpasına' ilişkin operasyona tam destek verdi. Kulüpten yapılan açıklamada “Büyük taraftarlarımızla, kulübümüze bu zulmü yaşatanlar yargı önünde hesaplarını verene kadar, yani son güne kadar bu sürecin takipçisi olacağız. Sonucu ne olursa olsun, süreç içinde emniyetin de, adliyenin de önünde olacak, paralel yapının destekçilerine geçit vermeyeceğiz" denildi.