|

Bu adımlar son derece tehlikeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye PKK’sına yaptığı silah sevkiyatına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, ‘’Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü bakımından bu adımlar son derece tehlikelidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:06 - 1/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Resmi Konut’ta Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu, 2011’de ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini, ticaret hacminin büyüdüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, “Slovenya, AB sürecimize net şekilde güçlü bir destek vermektedir. Ayrıca, FETÖ konusunda yakın işbirliğimiz var. NATO’nun birçok çalışmaların da ve Kosova’da birlikte hareket ediyoruz. NATO müttefiki olarak da karşı karşıya kaldığımız sınamalar karşısında Slovenya ile mükemmel bir ilişkimiz var” diye konuştu.

TÜM İNSANLIĞA KARŞI

Çavuşoğlu, ABD’nin PKK terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG’ye küçük silah, mühimmat ve araç sevkiyatı yapmasına ilişkin soruya, “YPG, PKK konusunda ve Suriye’de YPG’ye verilen ya da verilecek destek konusunda bizim tutumumuz son derece nettir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Washington ziyaretimizde hem baş başa görüşmede hem de heyetler arası görüşmede Türkiye’nin bu konudaki tutumunu, kaygılarını net bir şekilde dile getirmiştir. YPG’ye verilen desteğin, Suriye’nin g*/eleceği için ne kadar riskli ve tehlikeli olduğunu da vurguluyoruz” yanıtını verdi.

TÜM İNSANLIĞA KARŞI

Çavuşoğlu, “Bir terör örgütüne verilen silah, sadece Türkiye’ye karşı değil tüm insanlığa karşı kullanılabilir. Bir terör örgütüyle mücadelede, YPG gibi bir terör örgütüyle iş birliğinin mahsurlarını anlata geldik. Son Brüksel görüşmelerimizde de gördük ki Avrupa ülkelerinin çoğunda da bu endişe var. Özellikle Suriye’nin geleceğiyle ilgili endişe var. YPG’nin bugüne kadar gittiği yerlerde kendisinden farklı olan Kürtler dahil herkesi sürgüne gönderdiğini ve kendi ideolojisine uygun bir kanton oluşturmaya çalıştığını biliyoruz, vurguluyoruz” diye konuştu.

Suriye’nin geleceğinde istikrar aranıyorsa bu yanlışlardan dönülmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Geçici ortaklık diye bir şey olmaz. Menbiç’te de bunu gördük. Geçmişteki hatalarımızdan ders almamız lazım” dedi.

AB siyasi kaygıları
bıraksın
Türkiye-AB ilişkilerine yönelik soruya da Çavuşoğlu, tüm AB üyesi ülkelerin Türkiye’nin üyeliğine karşı olmadığını vurguladı. Çavuşoğlu, “Karşı olan çok az sayıda ülke var ama sesi çok çıkıyor. Hele hele bazıları da AB’nin patronunun kendileri olduğunu düşünüyorlar. AB sanki kendilerinin örgütü gibi davranıyorlar. Oysa öyle değil. Burada kararlar konsensüsle alınıyor. Türkiye ile üyelik müzakerelerin durdurulması konusunda, mesela bir ülke, Avusturya yalnız kaldı. Geri kalan 27 ülke buna karşı çıktı. Ama bu ülkelerin tabii, özellikle iç siyasi kaygılardan dolayı sesi çok çıkıyor. AB’nin bize kendi iç siyasi kaygılarından bağımsız bir şekilde yaklaşmasını istiyoruz. Zaten öyle olduğu zaman da gerçekleri daha iyi görüyorlar. Şu andaki en büyük problem maalesef Avrupa ülkeleri içindeki iç siyasi dengeler” dedi.

#Dışişleri Bakanlığı
#AB
#Mevlüt Çavuşoğlu
7 yıl önce