|

Böcek mesaisi

Davutoğlu, Fidan, Güler ve Sinirlioğlu’nun katıldığı çok gizli toplantının ses kaydı, FETÖ tarafından 13 Mart 2014’te internette yayınlanmıştı. Dışişleri Bakanlığı’nda o gün yaşananlar, hainlerin dinleme yöntemini bulmak için hummalı bir çalışma yürütüldüğünü ortaya koydu.

Yeni Şafak
04:00 - 8/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 02:07 - 8/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanlığı döneminde yapılan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler ile dönemin Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun katıldığı üst düzey gizlilik içeren Suriye toplantısında ortam dinlemesi yapmış ve bu kayıtları 17-25 Aralık darbe girişimi sürecinde yayınlamıştı. Dinleme skandalının ortaya çıkmasının ardından Dışişleri Bakanlığı'nda yaşananların ayrıntıları ortaya çıktı.



'SAĞIR ODA'YI DİNLEDİLER


Aslında dinleme skandalının yaşandığı Dışişleri Bakanlığı makam odasında, dışarıdan dinlemere karşı daha öncesinden alınmış birtakım önlemler vardı. 2011 yılından buyana odada MİT Müsteşarlığı'na bağlı teknik ekip düzenli aralıklarla dinleme cihazı kontrolü yapıyordu. Öte yandan dinlemelere karşı makam odası, sese duyarlı çift camla korunuyordu. Makamın 'sağır oda' haline getirilmesine rağmen FETÖ, ultra gizlilik dereceli toplantıyı dinleyebildi.





İKİ EKİP BÖCEK ARADI


Kayıtlar, 13.03.2014 günü internet ortamında yayınlandı. Dinleme kayıtlarının Davutoğlu'nun ABD'den geldiği gün yayınlanması dikkat çekiyor. Suriye ve Süleyman Şah Türbesi ile ilgili olan bu toplantının dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla bakanlıkta hummalı bir çalışma başladı. Bakanlık müşaviri Dolunay Yüksel, dinlemenin yapıldığı odanın fotoğraflarını çekerek MİT'e gönderdi. Aynı gün MİT'e mensup görevliler odaya gelerek odanın içinde özel cihazlarla böcek taraması yaptı ancak herhangi bir sonuca ulaşılamadı. MİT ekibinin ardından yine MİT koordinasyonunda iki uzman polis odaya geldi. Bu ekibin aramasında da herhangi bir gelişme sağlanamadı. Tüm bu arama tarama faaliyetleri yaşanırken teknik ekiplere Davutoğlu'nun koruma amiri Caner Akyürek eşlik ediyordu.



BAZ CİHAZI ŞÜPHESİ


Odada arama yapılırken ekiplerin gözü terasa yerleştirilen bir baz cihazına takıldı. Bakanlığın bulunduğu bölgede bir GSM firmasının hatları iyi çekmiyor ve telefonlar sık sık kesiliyordu. Bu nedenle sözkonusu cihaz 2013 yılında terasa yerleştirilmişti. Dinlemenin bu baz cihazı üzerinden yapıldığı ihtimaline karşı ekipler cihazı yerinden söktü ve incelemek üzere götürdü.



ÖZEL KALEM SORGULANDI


Bakanlıktaki teknik incelemeyle birlikte bakanlık personeli de mercek altına alındı. Bakanlık özel kalem ekibinin 7 saat boyunca ifadesi alındı ve makam katında bulunan personelin görev yerleri değiştirildi. Ayrıca makamın bulunduğu bölüme elektronik anahtarlı bir cam kapı konularak bu alana yetkisiz kişilerin girmesi engellendi. Bu olayların 2 yıldan fazla bir süre önce yaşanmasına rağmen dinleme skandalyla ilgili kayda değer bir gelişme sağlanamadı. Toplantının, Genelkurmay 2. Başkanı Güler'in çantasına üçüncü kişiler tarafından yerleştirilen dinleme cihazı aracılığıyla dinlendiği şimdilik en güçlü iddia.



Yaverler işbaşında...


FETÖ'nün Dışişleri'ndeki çok gizli toplantıyı dinlediği dönem Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler'in yaverliğini Binbaşı Mehmet Akkurt yapıyordu. Akkurt, 15 Temmuz akşamı Güler'i Akıncı Üssü'ne kaçırmaya çalıştığı sırada öldürüldü.



#FETÖ
#MİT
#Ahmet Davutoğlu
8 yıl önce