Beykoz'da kaçak yapı yok

00:0014/09/2006, Perşembe
G: 14/09/2006, Perşembe
Yeni Şafak
Beykoz'da kaçak yapı yok
Beykoz'da kaçak yapı yok

Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, göreve geldiği 18 Mart 2004 tarihinden bu yana ilçede, tek bir kaçak çivi çaktırmadığını ifade etti

Yeni Şafak'ı ziyaret eden Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, göreve geldiği 18 Mart 2004 tarihinden bu yana yaptığı icraatları ve projelerini anlattı.

Muharrem ergül, icratlarını yaparken, sanatçı ve kültür adamı kimliğini ön plana çıkardığını söylüyor. Göreve geldiği günden bu yana Beykoz'a kaçak tek bir çivi çaktırmadığını anlatan Başkan Muhammer Ergül, sedece seçimlerden önceki bir yıl içinde, kendisinden önceki belediye başkanı döneminde, 3 bin 30 adet kaçak yapı tespit ettiklerini, üzülerek anlatıyor. Kaçak yapılaşmanın, devletin arazilerine sahip çıkamadığı için kontrolden çıktığını anlatan Ergül, "Devlet arazisini korumayınca, vatandaş kendisine göre bir 'yaşam planı' hazırlayıp evini yapıyor. Sonra da iş işten geçiyor" diyor. Ergül, kaçak yapılaşmayı önlemede kararlılığını iki örnekle anlatıyor:

"Birisi geldi 'Bak filanca kaçak inşaat yapıyor. Bana niye izin vermiyorsun' dedi. Ona dedim ki 'Git araştır, eğer gerçekten kaçak yapıyorsa sana iki tane kaçak için izin vereceğim.' Gitti araştırdı, kaçak olmadığını görünce sesini kesti. En yakınımdaki kişilerden gelen kaçak yapılaşma taleplerini bile geri çevirdim. İddia etmiyorum ama plansız tek bir binaya izin vermedim."

Türkiye'de şehirleri kültür adamları yapmadığı için betonlaşma olduğuna dikkati çeken Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, çarpık yapılaşmaya izin veren müteahhit, mimar ve mühendislerin yargılanması gerektiğini söylüyor.

ŞEHİRLERİ KEŞKE KÜLTÜR ADAMLARI YAPSAYDI

"Şehirleri bu hale getiren yöneticilerin yatacak yeri yok" diyor. Kaçak inşaat yapanları 'şehre ihanet etmek'le suçlayan Ergül, göçle gelen insanların şehre verdiği zarara dikkati çekiyor. Ergül, "İhanet eden şehir değildir. İnsanlar bence, kendilerini ait hissetmedikleri yere ihanet ediyor. Daha çok dışarıdan göçle gelenler bu şehre zarar verdi. Şehir senin olunca zarar vermiyorsun koruyorsun. Gürültü yaparken bile insanları rahatsız etmekten korkuyorsun" ifadesini kullanıyor.

Bu yüzden ortak bir şehir kültürü oluşturmak gerektiğini, şehrin tarihi, mimarı ve kültürel dokusunu korumak için büyük bir mücadele verdiğini anlatan Başkan Muharrem Ergül, "İcraatlarımın yüzde 70'inde, kültürel kimlik oluşturmaya çalışıyorum. Asfaltın bile kültürü var. Örneğin toprağın üzerine asfalt dökmüyorum, alt yapısını iyi hazırlıyorum. Belediye dergisi bile bir kültür sanat dergisi niteliğinde. Diğer belediyeler gibi başkanın resimleriyle şişirmiyorum" diye konuşuyor.


Sanatçı, eğitimci ve sporcu başkan

Muharrem Ergül, 1954'te Trabzon'da doğdu. 1955'ten bu yana Beykoz'da oturuyor. Sanatçı, eğitimci olarak çalıştığı dönemlerde radyofonik tiyatro oyunları yazdı. Dramatik biyografi türünden 4 kitabı yayınlandı. Gençlik yıllarında profesyonel olarak futbol oynadı.