|

Berlin bizi iyi tanır

Türkiye'ye karşı büyük bir küstahlığa imza atan Almanya'ya devletin her kademesinden sert mesajlar peşpeşe geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/07/2017 Cuma
Güncelleme: 06:35 - 21/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye’yi ekonomik şantajla tehdit eden Almanya’ya bir tepki de Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Yazılı açıklamada Türkiye’nin, Alman Bakan Gabriel’in ‘seyahat uyarısı’, ‘Gümrük Birliği güncellemesi’, ‘yatırımları teşvik etmeme’, ‘AB yardımlarını gözden geçirme’ gibi tehditlerine aldırmayacak kadar ‘ciddi bir devlet’ olduğuna dikkat çekildi. Dışişleri açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

KABUL EDİLEMEZ

“Almanya, bir yandan devletimizin bekasını hedef alan PKK ve FETÖ terör örgütleri üyelerinin topraklarında rahatça dolaşmasına göz yummakta, diğer yandan ülkemizde terör suçundan gözaltına alınan veya tutuklanan şahısların yargıdan muaf tutulup serbest bırakılması gibi kabul edilemez taleplerde bulunuyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ifadeleri tek taraflı çarpık yaklaşımın son ve kabul edilemez örneğidir. Bakan Gabriel’in bu açıklamayla aramızdaki sorunları daha geniş platformlara taşıyarak, cepheyi genişletme gayreti de dikkat çekmekte. Bunu Almanya’nın gerçek niyetinin tezahürü görüyoruz.”

ONLAR TURİST DEĞİL

“Gümrük Birliği güncellemesi, AB’nin kendi çıkarlarını da gözeterek getirdiği bir öneridir. AB, 18 Mart Mutabakatı kapsamındaki taahhütlerini dahi bugüne kadar karşılamamışken AB fonlarından bahsedilmesi tutarsız bir yaklaşımdır. Seyahat uyarısı ise hedefi kasıtlı saptırılmış bir düzenleme. Hakkında suç isnat edilen ve bu yüzden yargı önüne çıkan şahıslar ile ülkemize turist olarak gelen Alman misafirlerimizin aynı kefede olmadığı aşikardır.”

KİMSE EMİR VEREMEZ

“Ülkemiz yargının bağımsızlığından, terörle ve teröristle mücadelesinden kredi, fon tahsisi, Gümrük Birliği gibi maddi konular için taviz vermeyecek ve hayati çıkarlarına yönelik tehditlerle mücadeleyi maddi çıkarlarla karıştırmayacak kadar ciddi bir devlet anlayışına sahiptir. Türkiye kısa vadeli siyasi çıkarları, stratejik konularla karıştıran bu devlet anlayışını hiçbir şekilde benimsememektedir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır.”

Berlin
bizi iyi tanır
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tehditlerin Türkiye’ye sökmeyeceğini en iyi Berlin’in bildiğini ifade ederek, “Esasen Berlin, Türkiye’yi ve Türkleri en iyi bilen başkent. Bize bu yöndeki tehditleri de aynı devlet ciddiyetiyle değerlendirir ve bunun karşılığını elbette veririz. Tarih boyunca tüm kurulan Türk devletlerinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir, Berlin bilir. Dolayısıyla bu tehditlerin de şantajların da Türkiye’de karşılık bulmayacağını bilmesi gerekiyor” dedi. Almanya’nın FETÖ ve PKK için ana üs haline geldiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, mevkidaşı Gabriel’in tehdit yüklü açıklamalarının da dostluğa sığmadığını kaydederek şunları söyledi: “Türkiye’de teröre destek ve casusluk suçlamasıyla tutuklanan Alman vatandaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor. Hatta süre veriyor, ‘yarın öğleye kadar serbest bırakacaksınız’ diyor. Yani Türk yargısını hiçe sayan, diplomatik nezaketten uzak bir yaklaşımla talepte bulunuyor. Sormak istiyorum, NSU davası başlayalı kaç yıl oldu? 9 vatandaşımız NeoNaziler tarafından hunharca öldürüldü. Kaldı ki istihbaratın kendilerine destek olduğuna dair bilgiler var. Şahit olanlar bile öldürüldü.”

#Mevlüt Çavuşoğlu
#Almanya
7 yıl önce