Arda Turan ile Şarkıcı Berkay arasında bir eğlence mekanında başlayan ve sonrasında 'hastane baskını', 'silahlı kavga' hüviyetine bürünen olayın ilk duruşması İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Duruşmanın hiç şüphesiz en çok tartışılan konusu Berkay'ın mahkeme heyetine aylık bin TL kazandığını beyan etmesi oldu. Berkay'ın kazancı kısa sürede gündem olurken yenisafak.com "Berkay'ın bin TL kazanmasını söylemesi hukuken suç mu?" sorusunun yanıtını aradı.
Türkiye'nin geçen yıl en çok konuştuğu konulardan biri futbolcu Arda Turan ile Şarkıcı Berkay arasında yaşananlardı.
Her iki tarafın da birbirlerini çok ciddi ithamlarla suçladığı olay 'hastanede silahlı baskın' görüntüleriyle yeni bir boyut kazanmış ve süreç mahkemeye taşınmıştı.
İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde olayın ilk davası bugün görüldü. Mahkeme heyeti davayı 19 Haziran'a erteledi.
Berkay'ın kazancı davadan daha çok konuşuldu
Mahkemede olayı anlatan taraflar, öncesinde hem kimlik bilgilerini hem de mahkemenin rutin olarak yönelttiği bazı soruları yanıtladı.
Bu sorulardan biri de 'Aylık kazancınız' oldu. Arda Turan aylık 300 bin Euro kazandığını beyan ederken, Şarkıcı Berkay aylık bin TL kazandığını söyledi.
Berkay: 1000 lira kazanmadığımın herkes farkında
Berkay'ın bu cümlesinin basına yansımasının ardından 1000 TL'lik kazancın doğru olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı "Mahkemede yalan beyanda bulunmak suç değil mi?" sorusunu yöneltti.
Berkay ise söz konusu eleştiriler üzerine sosyal medyadan bir açıklama yayınladı ve "Berkay Şahin'in geliri sosyal medyada alay konusu olunca şarkıcı Instagram hesabından açıklama yaparak, "Arkadaşlar bin TL gelire takılmışsınız ama onu benim neden söylediğim ortada. Bin TL kazanmadığımın herkes farkındadır. Öpüyorum, bunlara takılmayın, geçin gidin" dedi.
Kazancı düşük göstermek suç mu?
Türkiye'nin alanında en bilinen avukatlarından biri olan Yılmaz Yazıcıoğlu, Şarkıcı Berkay'ın mahkemede verdiği ifadenin yanlış olmasının suç olup olmadığını değerlendirdi.
"Mahkemede yalan beyan suç değil" diyen Avukat Yazıcıoğlu, "Kişi, müdafaa hakkı içinde doğruyu söylemek zorunda değil" ifadesini kullandı.
AİHM'in 'İnsanlar mahkemede doğru söylemeye zorlanamaz' kararına değinen Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:
Türk Ceza Hukukunda'ki yaptırım türlerinden biri de Adli Yaptırım Türü. Kişilerin refah düzeyine göre verilecek para cezasının belirlendiği kıstas bu. Aylık kazancı çok olan biri az bir ceza ödemesin, geliri düşük olan biri de çok yüksek bir para cezası ödemek zorunda kalmasın diye uygulanıyor.
- Mahkemede kazanç sorusu usulden sorulan bir hal aldı. Eğer mahkeme bu soruya yalan yanıt verildiğini araştırmak istersen, araştırabilir. Eğer Berkay'ın bin TL'den daha fazla kazandığı ortaya çıkarılırsa mahkeme bu konuda ceza uygulayabilir. Bu cezanın da alt sınırı 20 TL, üst sınırı 100 TL.