|

Berk ve Çiçek emekli edildi

YAŞ toplantısında, isimleri çeşitli davalarla anılan Orgeneral Saldıray Berk ile Albay Dursun Çiçek emekli edildi. Hakkında savcılık tarafından yakalama kararı istenen şura üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ise EDOK Komutanı oldu

00:00 - 5/08/2011 Cuma
Güncelleme: 00:18 - 5/08/2011 Cuma
Yeni Şafak
Berk ve Çiçek emekli edildi
Berk ve Çiçek emekli edildi

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşinin elini sıkmadığı gerekçesiyle kızağa çekileceği ileri sürülen Orgeneral Aslan Güner Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı. Ergenekon sanığı Orgeneral Saldıray Berk ile "İrtica ile mücadele eylem planı" sanığı Albay Dursun Çiçek emekli oldu. İnternet andıcı soruşturmasında hakkında yakalama kararı istenen Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ise Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanlığı'na atandı.

BALANLI'NIN GÖREVİ ASLAN GÜNER'E

Orgeneral olarak en kıdemli olan Saldıray Berk, hükümet kanadının rezervi nedeniyle kuvvet komutanlıklarına atanamadı. Kara Kuvvetleri Komutanı olabilecekken emekliliğini isteyen Org. Saldıray Berk, kamuoyunda en çok tartışılan komutanlardan. Berk'in ismi Erzincan'daki Ergenekon iddianamesinde sanık olarak geçiyor. Berk hakkında, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uyguladıkları iddiasıyla 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ayrıca Org. Berk'e, Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nü ziyaretinde Başbakan Erdoğan'a hakaret içeren ifadeler kullandığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Halen devam eden bir davada Berk için Başbakan Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiası ile 2.5 yıl hapis cezası isteniyor.Ayrıca Balyoz darbe girişimi nedeniyle tutuklu bulunan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ise açığa alındı. Balanlı, TSK'da bir ilk yaşanarak emekli edilmeden, ancak bir görev de verilmeden YAŞ üyesi olarak kaldı. Balanlı'nın görevi ise Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner'e verildi. Karargahtaki en kıdemli komutanlardan biri olduğu için kuvvet komutanı olması teamül gereği beklenen Güner, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nden gelen olumsuz görüş nedeniyle kuvvet komutanı olamadı. Orgeneral Güner, 2007 yılında KKTC'den dönen Cumhurbaşkanı Gül'ün eşinin elini sıkmamak için havaalanındaki protokolden ayrılması nedeniyle tepki çekmişti.

İnternet Andıcı nedeniyle yakalama kararı çıkartılan Ege Ordu Komutanı Nusret Taşdeler ise yine kendisi gibi tartışmaları isimlerden Orgeneral Saldıray Berk'ten boşalan EDOK Komutanlığı'na getirildi.

ÇİÇEK KARARA İTİRAZ EDECEK

İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcı soruşturmalarının sanıklarından Albay Dursun Çiçek, Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliye sevk edildi. Çiçek, 30 Ağustos itibariyle emekli olacak. Öte yandan Dursun Çiçek'in kızı ve avukatı olan İrem Çiçek, YAŞ kararını babası ile görüştüğünü ve itiraz edeceklerini açıkladı. İrem Çiçek, Personel Kanunu'nun tutukluların hem terfi edilmelerini hem de emekli edilmelerini engellediğini öne sürdü.



13 yıl önce