Yerli İHA Bayraktar, 10 bin saattir gökyüzünde tuttuğu nöbette birçok başarıya imza attı.
TSK'nın milli ve yerli üretimi olan Bayraktar İHA, ilk uçuşunu yaptığı 2015 Eylül'den beri operasyonlarda görev almaya devam ediyor. Son operasyonlarda da kullanılan Bayraktar İHA, gökyüzünde tuttuğu nöbette 10 bin saate ulaştı.
Geçtiğimiz yılın Eylül ayında ilk uçuşuna başlayan Bayraktar İHA, gökyüzünde tuttuğu nöbette 10 bin saati doldurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Müdürlüğü'nün kullandığı Bayraktar İHA, terör operasyonlarında etkin rol alıyor.
Terör örgütü PKK'ya yönelik yurt içi ve yurt dışında süren operasyonlarda yer belirleme ve harekat amacıyla kullanılan Bayraktar İHA sayesinde bu güne dek çok sayıda terörist öldürüldü.
Bugün sadece gözlem amaçlı değil, yüzde yüz yerli silahlarla da donatılabilen ve Türkiye'ye kendi İHA'sını üretebilen dünyanın 6 ülkesinden biri olma özelliğini kazandıran Bayraktar, ülkemiz için büyük önem taşıyan operasyonların en önemli unsuru olarak dikkati çekiyor. Baykar tarafından 'yüzde yüz milli ve özgün tasarım' olarak imal edilen, aynı zamanda savunma sanayinde rekor düzeyde (yüzde 93) yerli sanayi katılım oranı ile üretilen Bayraktar İHA'sı, harp başlıklı füzelerle gerçekleştirilen ilk atışlarından bu yana kısa sürede terörle mücadeleye önemli bir katkı sağladı. Bayraktar İHA'ların TSK envanterine giriş tarihi ise 2007. Aynı zamanda TSK tarihinde bir ilk olan mini sınıfı Bayraktar, tam 11 yıldır havada ve bu zamana kadar 100 bin saatin üzerinde uçuşu var. Taktik sınıfındaki füze ve akıllı mühimmat taşıma kabiliyeti olan Bayraktar TB2 İHA'sı ise 2014 Kasım'da TSK envanterine girdi. 9 bin saatin üzerinde operasyonel görev uçuşu olan TB2'ler TSK envanterine giren ilk ve tek taktik sınıfı İHA aynı zamanda.
'Heron' krizini tarihe karıştırdı
Yurtdışından alınan İHA'lara ödenen paranın beşte birine mal edilen İHA'dan önce Türkiye'nin elinde İsrail'den temin edilen Heronlar bulunuyordu. PKK ile mücadelede özellikle kırsalda çok ihtiyaç olan insansız hava araçlarının temini için İsrail ile anlaşma 2005 yılında imzalandı ve İsrail'e 183 milyon dolar ödenecekti.
İsrail, 2005 yılında tamamlanan ihale sürecinin ardından üç yıl içinde 10 adet insansız hava aracını Türkiye'ye teslim edeceğini bildirdi. Test aşamasının da başarısızlıkla sonuçlandığı süreç kapsamında İsrail, gereken zaman içerisinde teslimatı gerçekleştiremedi. Ayrıca, belirttiği teslimat tarihini de iki kez daha erteledi.
Yerli İHA Bayraktar ile bu sorun da aşılmış oldu.
Türkiye, 1990'da TUSAŞ UAV X1 ile başlattığı yerli İHA atılımını Baykar Mini İHA ile sürdürdü. 2007 yılından itibaren hız kazanan çalışmalar olumlu sonuçlar verdi. 2011 yılında havalanan 'Türk Özgün İnsansız Hava Aracı' ile ilk ışık yandı.
Gabar Dağı'nın eteklerinde atölye
Teröre teknolojik olarak çare bulmak isteyen Yarbay Melih Gülova, mühendis Bayraktar ailesinin Gabar Dağı eteklerinde atölye kurmasına ön ayak oldu. Melih Gülova bu çalışmadan 1 yıl sonra Şırnak'ta şehit oldu.
'Kanadında' şehit binbaşının vasiyeti var
İHA projesi 2000 yılının başında Şırnak 6. İç Güvenlik Tugayı'na yapılan bir ziyaretle başladı. Tugaydaki komutanlardan Yarbay Melih Gülova, Özdemir Bayraktar'a şehit kanlarını göstererek teröre karşı teknolojik bir çare bulmaya çalıştığını söyledi. Bunun üzerine Tugay'ın bulunduğu Gabar Dağı'nın eteklerinde atölye kuruldu. Bayraktar kardeşler ve mühendisler 2 yıl Gabar'daki atölyede kalarak ve bölgeyi inceleyerek Türk Ordusu'nun ihtiyacı olan Gözcü mini İHA'yı yerinde geliştirdi. Ancak Yarbay Melih Gülova, 2007 Haziran'ında Şırnak'ta teröristlerce uzaktan patlatılan bir bombayla şehit düştü. Özdemir Bayraktar, “Bu projeler bu başarılar aslında onların eseridir. Komutanın vasiyetini tamamladık" diyerek İHA projesini, Şırnak'ta şehit olan Yarbay Melih Gülova'ya verdiği söz üzerine geliştirdiğini açıkladı.
#Bayraktar
#İHA
#Terör Operasyonları