|

Baybaşin güç kaybetti

Emniyet'in hazırladığı raporda, uyuşturucu kaçakçısı Baybaşin'in, Öcalan'ın yakalanması ve PKK'nın KADEK adıyla siyasallaşma sürecinin başlamasıyla piyasada gücünü kaybetmeye başladığı belirtildi.

Yeni Şafak
01:00 - 1/01/2003 Çarşamba
Güncelleme: 13:01 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

----------------------- spot -------------------------

Uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin'in, Abdullah Öcalan'ın yakalanması ve PKK'nın KADEK adıyla siyasallaşma sürecinin başlamasıyla uyuşturucu piyasasındaki gücünü kaybetmeye başladığı belirtildi. Emniyet istihbarat ve kaçakçılıkla mücadele birimlerinin hazırladığı son Hüseyin Baybaşin raporunda, piyasadaki güç kaybıyla birlikte Avrupa'daki KADEK yandaşları ile Baybaşin grubu arasında çatışmaların başladığı kaydedildi.

Sözkonusu raporda, "Uzun yıllar PKK terör örgütü mensupları tarafından desteklenen ve bizatihi bu örgütü destekleyen Baybaşin ailesi mensuplarının uyuşturucu alanındaki güçlerini ve pazarlarını kaybetmeye başladıkları, bu sebeple uyuşturucu ve şiddet ilişkisinde bir yükseltiye sebep olacak çatışmalar içerisine girdikleri gözlemlenmektedir" denildi.

Çatışma spekülasyon

Baybaşin organizasyonunun uyuşturucu kaçakçısı Nurettin Güven ile pazar çatışması içerisine girdiği şeklinde değişik değerlendirmeler yapıldığı belirtilen raporda, bunun, spekülasyondan ibaret olduğu ifade edildi. Raporda, şu ifadelere yer verdildi:

"Bombacı tabir edilen Baybaşin organizasyonun genç üyeleri ile KADEK mensupları arasında haraç alma ihtilafından çıkan bir çatışmaya dikkat çekilmiştir. Bu çatışma esnasında Dostlar Lokali'nde çalışan ve Bombacılar grubunun üyesi Alişan Doğan isimli şahıs öldürülmüş, yirmi kadar şahıs yaralanmıştır. KADEK (PKK) mensupları ile Abdullah Baybaşin arasında yapılan bir görüşme neticesinde KADEK mensuplarının Baybaşin organizasyonundan para ve uyuşturucu trafiğinden pay istemeleri ve aralarında anlaşmanın sağlanamamasının çatışmanın esas sebebi olduğu belirtilmektedir."

Ülkelere göre iş bölümü

Raporda, grubun ülkelere göre işbölümünün olduğuna da dikkat çekiliyor: "Hollanda sınırları içindeki eroinin yürütülmesi ve idaresinin Gıyasettin Baybaşin tarafından yürütüldüğü, Almanya'daki parasal işlerin Nizamettin Baybaşin ve Gıyasettin Baybaşin tarafından yerine getirildiği, İngiltere'de ise Mehmet Şirin Baybaşin ve Abdullah Baybaşin'in yer aldıkları, adı geçenlerin burada gayri menkuller satın aldıkları, Hüseyin Baybaşin'in bu işlerin arkasında bulunup strateji tespit ettiği hususları organizasyon hakkında elde edilen genel bilgilerdir."

Hüseyin Baybaşin Vught Cezaevi'nde

Hüseyin Baybaşin Hollanda'nın en iyi korunan cezaevlerinden Vught Cezaevi'nde yatıyor. Sözkonusu rapordaki bilgilere göre haftada yalnızca on dakika telefon görüşmesi yapmasına izin verilen Hüseyin Baybaşin, haftada iki-üç ziyaretçi ile görüşebiliyor. Yalnızca tercümanın bildiği dilde görüşme yapabilen Baybaşin'in bütün görüşmeleri güvenlik nedeniyle canlı olarak dinlenip kayıt ediliyor. Ömür boyu hapse mahkum olan Hüseyin Baybaşin, davanın Ocak 2001'deki duruşmasında mahkeme salonundan kaçırılmaya çalışılmış, ancak bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Baybaşin, cezaevindeki ağır koşullardan dolayı Türkiye'ye gelmek istediğini bildirmiş, hatta bu amaçla açlık grevine bile girmişti.

  • FERHAT ÜNLÜ


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    22 yıl önce