Batı yeni Sisi istedi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0019/07/2016, Salı
G: 19/07/2016, Salı
Yeni Şafak

FETÖ’nün başarısız darbe girişimini heyecanla karşılayan Batı medyası darbe istedikleri gibi sonuçlanmayınca dezenformasyonlarla dolu bir yayıncılık gerçekleştirdi. Umdukları Sisi senaryosunun halk tarafından bir direnişle püskürtüldüğünü görmezden gelen darbe destekçisi Batı medyası darbeciler aleyhinde tek kelime edemezken gerçekleşen tasfiyeler üzerinde durdu.

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz gecesi başlattığı başarısız darbe girişimini ilk andan itibaren “darbe oldu” şeklinde duyuran Batı basını halkın meydanlara dökülerek demokrasiye sahip çıkmasını görmezden gelerek Erdoğan ve Türkiye eleştirileriyle dolu haber ve analizlere yer verdı. Başarısızlıkla sonuçlanan askeri müdahaleye pek çok ülkeden kınama mesajları yağarken halkın gösterdği yoğun mücadele dünya genelinde büyük yankı buldu. Ancak darbe destekçisi Batı medyası istediği “Sisi senaryosunu” göremeyince darbeye direnen ve Cumhurbaşkanı'na sahip çıkan halkı arka plana atarak Türkiye'nin daha az demokratik bir ülke olacağını iddia etti.



Yalan haber zinciri


Darbe girşimini “darbe gerçekleşti” şeklinde veren İngiliz yayın kuruluşu BBC 15 Temmuz'dan bu yana darbe yanlısı yayınlarını sürdürdü. Sosyal medya hesabında darbe girişimini destekleyici içerikler paylaşan BBC 15 Temmuz gecesi Erdoğan aleyhinde analizlere sitesinde geniş yer verdi. Middle East Eye adlı haber sitesinden David Hearst'ın yazısında aktardığı bilgilere göre BBC Arapça, Sky News Arapça ve El Arabiya kanalları darbe girşiminden sonra darbenin başarılı olduğu ve Erdoğan'ın Almanya'ya kaçtığı iddialarına yer verdi. Yazısında Batı liderlerinin darbe gecesi sessizliğine de değinen Hearst, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile çoğu yabancı basın aracının rüzgar yönüne göre konum aldığını darbe başarısızlıkla sonuçlanınca darbe girişiminin başında kullandıkları ifadelerini değiştirdiklerine dikkat çekti. Yazısında Batı medyasının darbe sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili aktardığı yanlış bilgilerin aksine Erdoğan'ın f-16'ların oluşturduğu tehlikeye rağmen cesurca Atatürk Havaalanına gelişinden bahseden Hearst, Türkiye'nin örnek bir demokrasi dersi verdiğini ve demokrasi timsali kesilen Batı ülkelerinin seçilmiş hükümeti destekleme yönünde başarısız olduğunu belirtti.







Darbe şakşakçısı medya


Darbe meraklısı İngiliz Guardian ve The Times gazeteleri ile ABD'li New York Times ve Washington Post gazeteleri yaşanan demokrasi bayramını gözardı ederek kitlesel tasfiyelere yoğunlaştı. Darbecilere tek kelime eleştiri yapmayan yabancı medya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı manşetlerden hedef aldı. Guardian gazetesinde “Darbeye karşı direnişin karanlık yüzü” başlıklı bir yorum yazısında sokaklarda şiddet yanlısı çetelerin belirdiği iddia edildi. Amerika'nın tanınmış dergilerinden Foreign Policy'de yayınlanan analizde darbe kalkışmasının başarısız olmasının nedenini 'liderin öldürülememesine' bağlayarak Erdoğan düşmanlığını gözler önüne serdi.







Erdoğan havadayken


Gölge CIA olarak adlandırılan, ABD'nin özel istihbarat ve düşünce kuruluşu Stratfor'un, cuma gecesi Erdoğan'ın uçağı havadayken, uçağın koordinatlarını paylaştığı ortaya çıktı. Sitesinden uçağın rotasını anlık olarak yayınlayan kuruluş Erdoğan'ın İstanbul'a inmeyi reddederek Almanya'ya sığınma talebinde bulunduğu yalanını uydurdu. Darbe yanlısı yayınlarıyla tanınan Diken haber sitesinde de Wikileaks'ın Türkiye ile ilgili 100 bin belgeyi açıklayacağı duyuruldu.Dün Wikileaks'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, yayımlanacak belgelerin Türkiye'nin siyasi güç yapısıyla ilgili olduğu belirtildi.İngilizce atılan tweette ise “Mücadeleye hazırlanın” ifadesi yer aldı.


#FETÖ
#Batı medyası
#Sisi
#Darbe girşimi