|

Başbakan Yıldırım: Türk varlığı Irak'ta kalacak

Ortadoğu ve Karadeniz'de yaşanan gelişmelerden Türkiye'nin etkilendiğini belirten Başbakan Yıldırım, "6 yıldır bedelini ödüyoruz" dedi. Musul'a operasyonun yaklaştığını hatırlatarak Irak Meclisinin kararına tepki gösteren Başbakan, "Bu tip ileri geri laflar Irak hükümetinin haddi değildir" ifadelerini kullanarak, "Türk varlığının Irak'ta kalmaya devam edeceğini" açıkladı.

Yeni Şafak
13:08 - 6/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:04 - 6/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşma yaptı. FETÖ darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesinin Türkiye için "İkinci Kurtuluş Savaşı" olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Bu mücadeleyi yüzümüzün akıyla kazanmış olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz" dedi.



Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle Karadeniz'in kuzeyi ve Ortadoğu'da yaşanan olumsuz gelişmelerden etkilendiğini belirten Yıldırım, Etrafımızda çok ciddi istikrarsızlıklar var. Türkiye son 6 yıldır bunun bedelini ödüyor" ifadelerini kullandı.



Fırat Kalkanı Harekatı'yla ilgili son durum hakkında da bilgi veren Başbakan, "Bugüne kadar yaklaşık bin kilometrekarelik alan terörden temizlenmiştir" diye konuştu. Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



"Türk varlığı Irak'ta kalacak"


Son dönemde Musul'a operasyon gündemde. Musul konusunda Türkiye'nin hassasiyeti malum. DAEŞ bir günde işgal etti. Bu insanlar evlerinden, yurtlarından oldu. Tabii ki DAEŞ'in temizlenmesi lazım, bundan hiç şüphe yok. Bu operasyonun yaklaştığı bu günlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. Irak'ta 63 ülkeden askeri unsur var. Yeni Zelanda'dan bile var. Türkiye ile 350 kilometreden fazla hududu olan ve 35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak'ta, Irak Merkezi Yönetimi hiçbir tedbir almazken, 63 ülkeden unsurlar burada bulunurken bütün bunları bir kenara bırakıp, Türkiye'nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur. Bağdat ne söylerse söylesin, DAEŞ'le mücadele için, bölgedeki demokratik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir. Bizim amacımız daha fazla insanlık dramının yaşanmaması, kan akmaması ve bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. Böyle ileri geri laflar etmek Irak hükümetinin haddi değildir.



Güvenlik toplantısı


(Terörle mücadele) Birazdan güvenlik toplantısı yapacağız.



Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak


OSB'lerde meslek okulları açmak istiyorsunuz, buyurun açın. Her türlü desteği veriyoruz. Yeter ki gençlere yatırım yapın, dağa çıkan gençlerin sayısı azaldı.



Kalkınma Bankası'nı yeniden yapılandırıyoruz.



Bütçe dengelerini bozmadan Türkiye Varlık Fonunu Türkiye'nin geleceğini inşa edecek projelere kaynak aktarma olarak kullanacağız.



"İhanet edenlerin canına okuyacağız"


FETÖ'Cüler himmet paralarını oluk oluk aktarmaya devam ediyor ama suyu kestik. Elinizdeki bitince bakalım ne yapacaksınız?


FETÖ'de üç tane yapı var: İbadet edenler, ticaret yapanlar, ihanet edenler. Birinci hedefimiz ihanet edenler, onların canına okuyacağız. Arka plandaki tezgahtan haberi olmayan masumların bir günahı yok. Bunların yaptığı en büyük kötülük kutsallarımızı aşındırmak.



Hiç hata yapmamak mümkün değil. Örgüt kapalı, saydam değil. İlişkilere ancak araştırınca buluyorsunuz. Kılı kırk yaracağız. Yaşla kurunun bir anda yanmasının önüne geçeceğiz. Ama uygulamada yanlışlar oluyor. Bunları düzeltmek mümkün.



Moody's'in not indirim kararı


İhracat artıyor, enflasyon azalıyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye, dünyada bir numara.

#9. Ticaret ve Sanayi Şurası
#Binali Yıldırım
8 yıl önce