İngiltere Başbakanı May ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yıldırım, iki ülkenin terörle mücadele ve ticaret konusunda işbirliği yapacağını açıkladı. Yıldırım, "İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için ilgili bakanlar karşılıklı çalışmalarını sürdürecekler" dedi. FETÖ'nün İngiltere'deki faaliyetleri hakkında May'e bilgi verdiğini belirten Yıldırım, "Bu suç örgütünün uzantılarına hukukun içerisinde gereğinin yapılmasını da Sayın Başbakan'dan talep ettik" diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi. Çankaya Köşkü'nde yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası Yıldırım ve May ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:
İkili ilişkilerimizi etraflıca konuşma imkanı bulduk. Bilgi alışverişi konularında gayret göstereceğiz. İngiltere ile yeni bir savaş uçağı projesi üzerinde çalışacağız.
Terörün günümüzde önemli tehditlerden birisi olduğunu göz önüne aldığımızda havaalanlarının güvenliği, havaalanlarına gelen giden yolcuların terörle bağlantısının olup olmadığı veya terörist ataklara karşı gerekli emniyet tedbirlerinin eksiksiz alındığının teyit edilmesi amacıyla karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda her iki ülkenin sivil havacılık idareleri birlikte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca birtakım tatbikatları gerçekleştirecekler
Teröre karşı daha fazla işbirliği yapmamız konusunda mutabık kaldık. 15 Temmuz darbe girişiminin asıl aktörü konumunda olan Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün bütün dünyada olduğu gibi İngiltere'de de bilinen faaliyetleri var. Bu faaliyetler konusunda kendisine bilgi aktarma fırsatımız oldu. Bu suç örgütünün uzantılarına hukukun içerisinde gereğinin yapılmasını da Sayın Başbakan'dan talep ettik.
Türkiye-İngiltere ilişkilerinin Avrupa Birliği'nden bağımsız olarak nasıl geliştirileceği yönünde bir çalışma başlatılmasına karar verdik. Bu çalışma, İngiltere'nin AB'den çıkış süreciyle eş zamanlı yürüyecek. Çıkış tamamen gerçekleştiğinde de İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için ilgili bakanlar karşılıklı çalışmalarını sürdürecekler.
Kıbrıs'ta çözüm her iki toplumun beklentilerini karşılamalı, adil olmalı, iki kesimliliğe dayanmalı ve kalıcı olmalıdır. Bu konuda garantör devletlerden Birleşik Krallık ve Türkiye olarak en fazla memnun olacak bizleriz.
Mülteci sorunu küresel bir konu, etrafınıza duvarlar örerek bu sorunu çözemezsiniz. Bölgesel sorunları çözmek oradaki sorunlardan kaçanlara kapıları kapatmakla olmuyor. Neticede uluslararası camianın, BM'nin, bütün ülkelerin daha fazla gayret gösterip sorunlar büyümeden çözüm üretmeleri esas olandır. Bu konuda biz uluslararası camiadan, dostlarımızdan şunu bekliyoruz, Türkiye'nin yükünün hafiflemesi için daha fazla ellerini taşın altına koysunlar. Takdir etmelerini takdir ediyoruz ama yetmez, yük almalarını da bekliyoruz.