Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi, 16 Ekim gecesi Antalya İstasyonu’ndan yayınlanan bir duyuru ile açılarak önceki gece görev bölgesine ulaştı. Barbaros’un görevlendirildiği bölgenin son dönemde paylaşım planlarını arttıran Yunanistan, Mısır ve Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgelerin kuzey sınırında bulunduğu öğrenildi.
Rum ve Yunan basını, Barbaros’un 44 bin kilometrekarelik bölgede 1 Şubat 2019’a kadar sismik araştırma yapacağı öne sürdü ve bu alanın Amerikan ExxonMobil’in sondaj yapacağı 10 numaralı parsele 100 km. mesafede bulunduğunu iddia ederek kışkırtmalara başladı. Barbaros’un harekete geçmesi Yunanistan’da büyük rahatsızlık yarattı. Yunanistan Genelkurmayı, HS Nikiforos Fokas Fırkateynini, halen Baf batısında bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’ni engellemek üzere görevlendirdi.
Yunan basınında, HS Nikiforos Fokas Fırkateyni’nin Barbaros’u engellediği haberi Barbaros’un Akdeniz’deki konumunu gösteren ‘Marinetraffic’teki harita görüntüsü ile yayınlandı. Ardından Barbaros’un Kıbrıs adası batısındaki faaliyetlerine yönelik olarak Türkiye’nin Yunanistan Büyükelçiliği Müsteşarı Yunan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, sözde kıta sahanlığı ihlallerine karşı uyarıldı. Ancak Yunanistan, kıta sahanlığı olarak Antalya Körfezi dışındaki alanları Yunanistan’a ait kabul ettiğinden bu uyarıları yerinde bulunmuyor.
Türk Donanmasından da karşı hamle geldi. Aksaz Üssü'ndeki gemiler Barbaros'u korumak için harekete geçirildi. Barbaros’a Türk fırkateynleri, hücumbotlar ve denizaltılarla refakat edilmeye başlandı. TCG Giresun Fırkateyni korumasındaki Barbaros gemisi, Yunan takibine karşı da telsiz susması uyguladı ve bilgi paylaşımını durdurdu. Barbaros’u takip eden Yunan HS Nikiforos Fokas fırkateyninin yapacağı muhtemel hareketleri yakın markaja aldı.