Bugün, Türkiye siyasi tarihi için yeni bir sayfa açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'de yemin edecek, ardından mazbatasını alarak Külliye'deki geçiş törenine ev sahipliği yapacak. Peki yeni kabine ne zaman açıklanacak, Bakanlar Kurulu'nda hangi isimler olacak? 'Başkanlık' takviminin merak edilenlerini derledik.
Bugün TBMM’de tarihi bir gün yaşanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’te yemin ederek yeni sistemin ilk başkanı olarak göreve başlayacak. 600 milletvekilinin cumartesi yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün saat 16.00’da yapacağı yemin ile yeni dönemi resmen başlatacak. Erdoğan, yemin için Meclis’e gelişte törenle karşılanacak. Erdoğan’a geçici en yaşlı Meclis Başkanvekili sıfatıyla AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik edecek.
Mazbatasını alacak
Tören kıtasını selamlayacak olan Erdoğan, geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz’dan mazbatasını alacak. Daha sonra Genel Kurul’a geçerek cumhurbaşkanlığı yeminini edecek. Erdoğan’ın yemini ile birlikte Türk siyaset hayatından yeni bir sayfa açılmış olacak. Erdoğan, TBMM’deki tören sonrası Anıtkabir’i ziyaret ederek çelenk koyacak. Erdoğan, Anıtkabir ziyaretinin ardından külliyeye geçerek 18.00’de başlayacak yeni sisteme geçiş törenine katılacak.
Kabine 21.30'da açıklanacak
Erdoğan, misafirlerini uğurladıktan sonra saat 21:30’da ilk cumhurbaşkanlığı kabinesini kamuoyuna açıklayacak. Ardından da ilk 1 numaralı cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlanacak. Cumhuriyet tarihinde yeni bir döneme kapı açan sistem değişikliği ile yeni bakanlıkların kurulması, bakanlıkların birleştirilmesi gibi idari ve mevzuat alt yapısı oluşturulacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni kabine açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumartesi günü AK Parti Grup Toplantısında yaptığı konuşmada yeni kabine hakkında açıklama yapmıştı.
Bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı yemin töreniyle Türkiye'nin yeni bir döneme gireceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı, bugün saat 21.00'de yeni kabineyi açıklayacağını belirtmişti. Erdoğan ayrıca, cuma günü yeni hükümetin ilk toplantısını gerçekleştireceğini de sözlerine eklemişti.
"Hemen kolları sıvayıp çalışmaya başlayacağız" diyen Cumhurbaşkanı, "Meclis'te sizlerle, Külliye'de bakanlarımızla, genel merkezimizde yetkili kuruldaki arkadaşlarımızla ülkemizi yöneteceğiz" sözleriyle yeni dönemdeki işleyişin nasıl olacağını özetlemişti.
Yeni kabinenin yapısı
Yeni sistemde kabine yapısı da değişti. Bakanlık sayısı 16'ya düştü. 3 bakanlık kapatıldı, 8 bakanlığın ise ya statüsü değişti ya da birleştirildi.
- Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasıyla yürürlüğe girecek yeni sistem, Türkiye için tarihi bir değişim getiriyor. Yeni sistemin Türkiye’ye getirdiği yenilikler ve katacağı faydalar özetle şöyle:
- * Yeni sistemle Türkiye’yi cezai sorumluluğu olan cumhurbaşkanı yönetecek. Her türlü işlem ve eylemden sorumlu olacak olan cumhurbaşkanı, eylemlerinden dolayı yargı yolu da açık olacak.
- * Yeni sistem devlet yönetiminde çift başlılığı da sona erdirecek. Cumhurbaşkanı hem hükümetin, hem de devletin başı olacak.
- * Meclis’in yasama ve denetim mekanizmaları güçlenecek.
- * Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde cumhurbaşkanı, daha önce olduğu gibi yine doğrudan halk oylarıyla belirlendi. Beş yıllığına seçilen cumhurbaşkanı, en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilecek.
- * Yeni sistem kapsamında, mevcut bakanlıkların sayılarında azaltılmaya gidildi. Yeni dönemde bakanlıkların sayısı 16 olacak.
- * Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yapısında, cumhurbaşkanlığına bağlı ofis ve kurullar da hizmet verecek.
- * Cumhurbaşkanı, Genel Bütçe Kanunu dışında yasa hazırlayamayacak. Cumhurbaşkanı’nın hazırlayacağı Bütçe Kanunu, TBMM’nin onayına sunulacak. TBMM’de hükümet sıraları olmayacak, yasa görüşmelerinde bakanlar yer almayacak.
- * Cumhurbaşkanı ve Meclis, karşılıklı olarak seçimlerin yenilenmesi kararı verebilecek. Verilen kararla birlikte hem Cumhurbaşkanlığı, hem de parlamento seçimleri birlikte yenilenecek.
- * Yeni sistem Cumhurbaşkanına yargı yolunu da açıyor. Cumhurbaşkanı her türlü eylem ve işlemlerine karşı cezai sorumlulukla karşı karşıya kalacak.