Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlık olarak kendi sistemlerinde 1915 refakatsiz çocuğun kaydedildiğini belirterek, "Bunlardan bin 718'ini ailelerine teslim ettik. Halihazırda hastanede takibi yapılan çocuk sayısı 110. Hastanede tedavisi devam ederken iki çocuğumuz maalesef hayatını kaybetti. Kuruluş bakımına aldığımız 85 çocuğumuzdan hala daha kimliği belirlenememiş çocuk sayısı 42. Oldukça yüksek sayılardan 42'ye kadar getirdik. Maalesef 411 çocuğumuzun da depremde vefat ettiğini tespit ettik." dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremden etkilenen Malatya'da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Bakan Yanık beraberindeki heyetle birlikte, Teknokent konteyner alanı, Mişmiş Park Fuar alanı içerisindeki çadır kent ve Beydağı konteyner kenti ziyaret ederek, depremzedelerle bir araya geldi.
Kayısı Lisanslı deposunun bulunduğu alandaki Afet Acil Sosyal Yardım (ASYA) deposunda yapılan çalışmaları inceleyen Bakan Yanık, Beydağı konteyner kent alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün Malatya’dayız. Hem çadır kentlerimizi ziyaret ettik, hem Bakanlığımızın kuruluşlarımızdan çocuk evleri sitemizi ziyaret ettik. Çalışma arkadaşlarımızla bir araya geldik. Vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Ayni yardım depolarımızı ziyaret ettik. Çadır kentlerde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde tespit etmeye çalıştık" diye konuştu.
'Afet kapsamında 1 milyar 399 milyon 650 bin lira ödenek gönderdik'
Bakan Yanık, bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak deprem bölgesinde 10 il ile 2 ilçeye 760 milyon, deprem bölgesi dışındaki 71 ile 639 milyon 605 bin olmak üzere toplam afet kapsamında gönderilen ödenek miktarının 1 milyar 399 milyon 650 bin lira olduğunu açıkladı.
'411 çocuğumuz depremde vefat etti'
Refakatsiz çocuklarla alakalı olarak Bakan Yanık, şunları söyledi:
- "Son bilgileri yine sizinle paylaşmak istiyorum. Bugüne kadar Bakanlık olarak bizim sistemimize 1915 refakatsiz çocuğumuz kaydedildi. Bunlardan 1718’ini ailelerine teslim ettik. Halihazırda hastanede takibi yapılan çocuk sayısı 110. Hastanede tedavisi devam ederken iki çocuğumuz maalesef hayatını kaybetti. Kuruluş bakımına aldığımız 85 çocuğumuz, halihazırda mevcut kuruluş bakımında olup da hala daha kimliği belirlenememiş çocuk sayısı 42. Oldukça yüksek sayılardan 42’ye kadar getirdik. İnşallah o çocuklarımızın da kimliklerini tespit edip eğer aileleri varsa onlara ulaşmak değilse kuruluşlarımızda bakımlarını devam ettireceğiz. Maalesef bunların dışında 411 çocuğumuzun da depremde vefat ettiğini tespit ettik. Bunlardan bir kısmı ailelerine bilgisini bir kısmını teslimini yaparak süreci devam ettiriyoruz."
Kadınlara yönelik çalışmalara bir kez daha vurgu yapan Bakan Yanık, "Kadınlara yönelik konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi deprem bölgesinde çadır kentlerde, konteyner kentlerde, iş atölyeleri, kadınlara özgü sosyal marketler, bebek ve çocuklara özgü sarf malzemelerini temin ettiğimiz sosyal marketlerimiz halihazırda faaliyetlerine devam ediyor. Ancak önümüzdeki 1 yıllık süreçte bir şekilde deprem bölgesinde çadır ve konteyner kentlerde hayatını devam edeceği gerçeğini göz önüne alarak kadınlarımızı, çocuklarımızı, engelli bireylerimizi destekleyecek mekanizmaları kuruyoruz. Bu anlamda kadın çalışmaları bizim için çok önemli. Kadınlarımızın hem günlük aktivitelerini gerçekleştirecekleri, hem bir anlamda rehabilite olacakları ama aynı zamanda üretecekleri ki bugün mesela Miş Miş çadırkentteydik. Birlikte bir çadıra girdik. Kadınlarımız kooperatiflerimizin desteğiyle hemen üretmeye bir şeyler yapmaya yemek pişirmeye başlamışlar. Bu üretim mekanizması önemli. Üretim olursa hayat devam eder, üretim olursa insanlar günlük hayatlarını daha kolay devam ettirir. O yüzden biz çadır kentlerimizde kadınlarımızın iş atölyelerini arttırarak çoğaltacağız ve devam edeceğiz inşallah. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızda alakalı 533 yaşlımızı ve 1133 engelli vatandaşımızı deprem bölgesindeki kuruluşlarımızdan hızlıca tahliye etmiştik. Yine çadır konteyner kent yurt ve otellerden psikososyal destek ekiplerimizin taramaları esnasında kuruluş bakımına ihtiyacı olduğunu tespit ettikleri 253 yaşlımız ve 904 engellediğimiz de yine farklı illerimizdeki kuruluşlarımıza kabul ettik ve oralarda onların bakımlarını sağlıyoruz." ifadesini kullandı.