Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'daki terör saldırısının bombalı araçla düzenlendiğini, saldırıda polis ve sivil şehitler olduğunu açıkladı. Bozdağ, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye karşı yapılan eleştirileri hatırlatarak sert ifadelerle cevap verdi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Diyarbakır'daki terör saldırısının bombalı araçla düzenlendiğini, saldırıda polis ve sivil şehitler olduğunu açıkladı.
Bozdağ'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Bugün Başsavcımız ve Başkanımızın da ifade ettiği gibi Ankara Bölge Adliyesi'ni ziyaret etmek, sorunları yerinde görmek, sorunlar hakkında başsavcımızdan bilgiler almak. Bölge adliye mahkememizin gelecekte başarılı ve etkin çalışması için neler yapabileceğimizi konuşmak için geldik. 20 Temmuz 2016 tarihinde fiilen göreve başlayan bölge adliye mahkemeleri için bir tören tertip etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve devlet protokolünün katılacağı bir tören düzenlemiştik. Maalesef 15 Temmuz darbe teşebbüsü nedeniyle bu toplantıyı gerçekleştirme fırsatını bulamadık. Zor bir görev üstlendiğinizi biliyorum, ama bunu başaracağınıza inanıyorum. İlk istinafla ilgili kanun tasırısı 1932 tarihinde hazırlandı. İkinci tasarı 1948, üçüncü tasarının 1952 tarihinde hazırlandığını görüyoruz.
İstinafla ilgili kanun tasarısının 1932'de hazırlandığını biliyoruz, 2. tasarı 1948'de hazırlandı. Geçmişte hem iktidarların hem de parlamentonun gündeminde olmuştur. Ama bir şekilde kullanılamamıştır.
İstinaf tarihi bir adımdır yargımız için büyük bir değişimdir. Türkiye'nin gündemi maalesef istinafın öne çıkmasına engel olmuştur.
Bağlar'da bir aracın patlatılması sonucu çok sayıda vatandaşımız yaralandı, polis ve sivil şehitlerimiz oldu. Türkiye terörle etkin bir mücadele yürütmektedir. Terörü tamamen sonlandırma noktasında netice maalesef alamadık. Terör konusunda bütün dünyanın birlikte, samimi, işbirliği içinde olması gerekiyor.
Bir yandan PKK var bir yandan Suriye'deki uzantıları var. Öte yandan DEAŞ var FETÖ var DHKP-C var. Sayarken harfleri karıştırıyorum. En az 10 tane terör örgütüyle mücadele eden dünyada başka bir devlet yok. Terörü tamamen sonlandırma noktasında netice alamadık neden silah, lojistik ve eğitimi başka yerlerde alıyor. Terör konusunda bütün dünyanın samimi bir işbirliği içinde olması gerekiyor. Maalesef terör örgütlerini kullanılabiliyor ve himaye edilebiliyor. Dünyanın neresinde görülmüş bir terör örgütünün diğer terör örgütüne karşı kullanıldığı. Dünyanın süper güçleri orada mazisi 5 yıl bile olmayan terör örgütü yok edilemiyor. Uluslararası bir proje bu terör örgütü. Dünya vazgeçse Türkiye DAEŞ ile mücadeleden vazgeçmez. Türkiye terör örgütlerini yok etme hakkına sahiptir. Türkiye'den hukuka uymasını bekleyenlerin kendi ülkesinde de hukuka uymaları beklenir.
Raporlarına meşruiyet kazandırmak için bizimle görüşüyorlarRaporlarına meşruiyet kazandırmak için bizimle görüşüyorlar
İnsan hakları demokrasi konusunda Türkiye'ye ders verenlerin dönüp kendi ülkelerine bakmasını buradan bir kez daha söylüyorum. Türkiye'yi objektif değerlendirdiklerinde biz her türlü eleştiriye açığız. Terör örgütlerinin raporlarının altına imza attıklarına bunun bizim açımızdan değeri yoktur. Raporlarına meşruiyet kazandırmak için bizimle görüşüyorlar. Siz objektif bir kanaati değil size empoze edilen bir kanaati söylüyorsunuz. Türkiye olarak yapılan yanlışların karşısında duracağız. Haklı olduğumuz her konuda Türkiye'nin sesi gür çıkmaya devam edecektir. Yargı üzerinden Türkiye'yi çok eleştiriyorlar. Buradan çok net söylüyorum Türkiye demokratik bir ülkedir ve yargı yetkisi Türk milleti adına mahkemelerce kullanılır.
Türkiye'yi insan hakları ve hukuk devleti prensipleri çerçevesinde başkalarıyla mukayese edenler, önce dönüp kendilerine bakacaklar. Türkiye, bundan sonraki süreçte başka ülkelerdeki hak ihlallerini, ihlali yapanların yüzüne söylemeye devam edecektir.