15 Temmuz darbe girişiminin ardından 'örgütün İzmir'deki avukat yapılanması'na yönelik soruşturma kapsamında 25 zanlı hakkında gözaltı kararı verildi. Yakalananlardan 9 avukat tutuklanırken, 13 avukat hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı. Avukatların 'TSK içindeki FETÖ yapılanması', 'askeri casusluk davasında kumpas davası', 'FETÖ'nün sözde Karşıyaka eyalet yapılanması davası' gibi FETÖ'ye yönelik davalardaki sanıkların müvekkili olduğu belirlendi. Kentte FETÖ'ye bağlı avukatların başında yeraldığı ileri sürülen Ali Aksoy tutuklanırken, henüz ulaşılamayan 13 zanlıyı arama çalışmaları sürüyor.
Bu arada darbe girişiminin ardından FETÖ davasındaki sanıkların savunmalarını üstlenen avukatlardan ardı ardına 'çekilme' dilekçeleri geldi. Bazı FETÖ'cü sanıkların müvekkilliğini yapan 15 avukat, darbe girişimi sonrası 'davadan çekilmek istediklerine' ilişkin dilekçelerini mahkemeye sundu. Sanıkların büyük bölümünün avukatsız kalması ve savunma için henüz avukat bulamamaları nedeniyle mahkeme İzmir Barosu'dan avukat atanmasını talep etti. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ise FETÖ'ye yönelik operasyonların yoğunluk kazandığı son dönemde, İzmir Adliyesi'ndeki çeşitli mahkemelerden yoğun 'avukat atanması' talebi aldıklarını, bu sayının bini bulduğunu kaydederek “CMK sistemimizde kayıtlı 2 binin üzerinde avukat arkadaşımız var. Yargılanma esnasında herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için önlemimizi aldık” diye konuştu. Öte yandan aralarında FETÖ'nün polis yapılanmasıyla görevli imamların da bulunduğu 44 zanlı adliyeye sevk edildi. 8'i sivil ile 36'sı emniyet mensuplarından oluşan şüphelilerden 27'si tutuklandı, 13'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 4'ü ise salıverildi.
FETÖ/PDY “çatı iddianamesi” kapsamında terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 54 kişiye, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği, zorunlu müdafi ataması kapsamında Ankara Barosunca avukat atandı. Fetullah Gülen için atanan avukat Alihan Uncu, CMK'dan yapılan görevlendirmeler için Avukatlık Kanunu'nda ayrıca hükümler bulunduğunu, bu hükümler doğrultusunda baroya “çekilme” başvurusu yaptığını söyledi. Başvuruyla ilgili olarak yönetim kurulunun toplanıp bir karar vereceğini anlatan Uncu, “Avukatlık Kanunu'na göre, kendi kendimize çekilme yapamıyoruz. Baro başkanlığının kabul etmesi gerekiyor. Çekilme için baro başkanlığına başvurumuzu verdik. Yönetim kurulu toplanıp çekilmemizi kabul ederse o zaman yargılamadan çekilebileceğiz” diye konuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ/PDY ile ilgili “çatı iddianamesi”nin gönderildiği Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşma, 22 Kasım'da başlayacak.
* FETÖ sanıkları kendilerini savunacak adam bulamıyor
*25 AVUKATA YAKALAMA
*27 polis-imam tutuklandı
*PETKİM'in 13 müdürü cezaevinde
*Kanal 35 yayını durduruldu