|

Avrupa'nın 15 Temmuz rahatsızlığı

Darbe girişiminin başarısız olmasından rahatsızlıklarını gizlemeyen Avrupa ülkeleri, şimdi de Türk vatandaşlarına yönelik 15 Temmuz’la ilgili bilgilendirme toplantılarını engellemek için harekete geçti. Halk oylaması öncesi Aile Bakanı Kaya’ya engel çıkaran Hollanda, dün de Avusturya, Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin katılıp katılmayacağı kesinleşmeyen etkinliğe girişini yasakladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2017 Salı
Güncelleme: 08:04 - 11/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Avrupa'nın 15 Temmuz rahatsızlığı​
Avrupa'nın 15 Temmuz rahatsızlığı​

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin dış destekleri araştırılmaya devam ederken, darbenin başarısız olmasından rahatsızlık duyan Avrupa ülkeleri bu kez de 15 Temmuz etkinliklerini engellemek üzere harekete geçti. FETÖ’cü hainlerin yaptığı darbe girşimini aylar sonra sadece kınamakla yetinen Avrupa ülkeleri, 15 Temmuz etkinliklerine gölge düşürmek için harekete geçti. Halk oylaması öncesi bazı vekillerin ve bakanların programlarını iptal ederek skandallara imza atan Avrupa, aynı taktiği 15 Temmuz etkinlikleri için de devreye soktu.

DAVET DUYUMU BİLE YETTİ

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya şubesi tarafından 16 Temmuz’da yapılması planlanan “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Etkinliği”ne Ekonomi Bakanı Zeybekci de davet edilmişti. Etkinlik öncesi, Avusturya skandal bir karara imza attı. Zeybekci’nin davete icap edip etmeyeceği belli olmadan, sadece alınan bir duyum üzerine Zeybekci’nin ülkeye girişi yasaklandı.

DÜZEN VE GÜVENLİK TEHLİKEYE GİRERMİŞ!

Avusturya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Zeybekci’nin ikili görüşmelerde bulunmak üzere ülkelerine her zaman ziyarette bulunabileceği ancak topluma açık bir yerde yapacağı konuşmanın Avusturya’da düzen ve güvenliği tehlikeye sokabileceği ileri sürüldü.Başbakan Yardımıcısı Tuğrul Türkeş 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla Hollanda’da bir etkinliğe katılacaktı. Hollanda hükümeti, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle Salı günü Apeldoorn kentinde yapılacak toplantıya katılmasını “arzu etmediğini” açıkladı.

“GELMESİ ARZU EDİLEN
BİR DURUM DEĞİL”

Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan cuma sabahı yapılan açıklamada, “mevcut şartlarda iki ülke arasındaki mevcut ilişkiler açısından Türkeş ya da herhangi bir kabine üyesinin Hollanda’ya gelmesinin, arzu edilmediği” vurgulandı. Açıklamada, Türkeş’in istenmemesinin, “Mart ayında yaşanan olayların mantıksal sonucu” olduğu vurgulandı.

REFERANDUM ÖNCESİ
BAKANLARIN GİRİŞİ YASAKLANDI

16 Nisan halk oylaması öncesi de Almanya’nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin katılacağı programları iptali ile başlayan süreç, pek çok Avrupa ülkesine yayılmıştı. Türk Bakanların AB ülkelerinde demokratik haklarını kullanmasına izin verilmedi. Ardından Hollanda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal edip ülkede programa katılmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı.

Talebimiz olmadı

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Zeybekçi’nin Avusturya’da herhangi bir etkinlik düzenlemesi talebi olmadığı belirtilirken, Avusturya ile Ticari ve Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Avusturya Dışişleri ve Ekonomik İşler Bakanları ile yakın gelecekte görüşmeler gerçekleştirilmesi yönünde programları olduğu vurgulandı.

KİMSEDEN İZİN ALMAYIZ

Zeybekci’nin Avusturya veya dünyanın herhangi bir yerindeki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmesi için kimseden izin alması gibi bir durumun da asla söz konusu olmayacağı belirtildi.

DIŞİŞLERİ: İBRET VERİCİ

Avusturya’nın verdiği karara Dışişleri Bakanlığı’ndan da tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu yaptığı açıklamada, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımızla buluşmak üzere Viyana’ya gerçekleştirmeyi planladığı ziyarete yönelik olarak Avusturya makamlarının sergilediği tavır ibret vericidir” denildi.

SAMİMİ DEĞİLLER

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, “Akim bırakılan hain darbe girişimi karşısında demokrasiye sahip çıkan ve bu uğurda şehit düşen ve gazi olan vatandaşlarımızın anılmasına yönelik etkinliğe katılmak üzere Sayın Ekonomi Bakanımızın yapmayı planladığı ziyaretin engellenmesi, Avusturya’nın demokratik değerlerin savunulmasına yönelik yaklaşımında samimi olmadığını ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

#15 Temmuz
#Nihat Zeybekçi
7 yıl önce