Atina’da geri kabul paniği

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:009/06/2018, Cumartesi
G: 9/06/2018, Cumartesi
Yeni Şafak
Yunanistan’ın göçmenlerle sınavı, ülke ekonomisini de ciddi sıkıntıya sokuyor.
Yunanistan’ın göçmenlerle sınavı, ülke ekonomisini de ciddi sıkıntıya sokuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yunanistan ile yürürlükteki geri kabul anlaşmasının iptali yönündeki açıklaması Atina’yı panikletti.

İki ülke arasında 2001 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşma sayesinde Türkiye, karadan ve denizden Yunanistan’a kaçan göçmenleri kabul ediyordu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kaçarak Yunanistan’a sığınan 8 darbeci askerin bir türlü iade edilmemesi iki ülke ilişkilerini yay gibi gerdi. Yunanistan’ın göçmenlerle sınavı, ülke ekonomisini de ciddi sıkıntıya sokuyor. Yunan haber siteleri Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ‘geri kabul anlaşmasını iptal ettik’ yönündeki açıklamasını, "Dramatik gelişme", “Türkiye’den 8 asker misillemesi”, “Ankara’dan 8 asker için şantaj” başlıkları ile duyurdu.

5 BİN KİŞİYİ GERİ ALDIK

Türkiye bugüne kadar 4 bin 945 göçmeni geri kabul ederken, kriz batağındaki Yunanistan’a dolaylı destek verdi. Yunan adalarına çıkan sığınmacı-göçmen sayısında son dönemlerde artış yaşanırken, şu an adalarda bulunanların sığınma taleplerine bakılmasının 35 ay sürebileceği belirtiliyor. Daha önce 5 bin 500 kişinin barınmasına olanak tanıyan Ege Adaları'ndaki mülteci kamplarında şu an 13 bin kişi ağırlanıyor.

İŞLER KONTROLDEN ÇIKMAK ÜZERE

Midilli'de 8 bin 95 sığınmacı-göçmen bulunurken, geçtiğimiz yıl bu rakam 3 bin 50 civarındaydı. Bölgede yalnızca 18 görevli sığınma talepleriyle ilgileniyor. Türkiye sınırındaki Orestiada kentinin Belediye Başkanı Dimitris Mavrides, "Kabul merkezlerimiz baskıyla başa çıkamıyor ve işler kontrolden çıkmak üzere. Kaydolan göçmenlerden çok daha fazlası geliyor." diyerek yaşanan sıkıntıyı gözler önüne sermişti. Bölgedeki tek göçmen kabul merkezi günde 240 kişinin kaydını alabiliyor. Yunanistan, 2015-2016 arası İdemoni mülteci kampında Avrupa yolculuğuna hazırlanan mülteciler için UNICEF tarafından maddi desteklerin usulsüzce kullandığı tespit edilmişti.

#Yunanistan
#Geri Kabul
#FETÖ

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.