'Atıktan' top namlusu

Kıymet Sezer
04:008/04/2019, Pazartesi
G: 8/04/2019, Pazartesi
Yeni Şafak
Hurda metaller, işlendikten sonra top namlusu ve fişek oluyor
Hurda metaller, işlendikten sonra top namlusu ve fişek oluyor

Sıfır Atık Projesi savunma sanayiine de katkı sağladı. Tatbikatlardan elde edilen mühimmat atıkları, tersane ve askeri fabrikalarda ortaya çıkan hurda malzemeler Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda top namlusu ve fişek oldu. Proje, Milli Savunma Bakanlığı’nda 26 Ekim 2018’de uygulanmaya başlamıştı.

Sıfır Atık Projesi, ekonomimize büyük katkı sağladı. Tatbikatlardan elde edilen mühimmat atıkları, tersane ve askeri fabrikalarda ortaya çıkan hurda malzemeler MKEK’te toplanıp Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nde işleniyor. Hurda metaller, top namlusu ve fişek oluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı Sıfır Atık Projesi, savunma sanayiine ciddi oranda katkı sağladı. Proje, Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) Atık Yönetim Sistemi’ne entegre edilerek 26 Ekim 2018’de uygulanmaya başlandı.
MSB’nin uzun yıllardır uygulanan atık yönetimi sisteminde, hurda metaller ayrıştırılıp işlenerek savunma sanayiine hammadde sağlanıyor. Hurda malzemelerden fişek ve top namlusu üretiliyor.

MKEK'TE TOPLANIYOR

Atık yönetimi proje uygulamalarında; atışlı tatbikatlarda ortaya çıkan mühimmat atıkları, yine tersaneler ve askeri fabrikalarda ortaya çıkan hurda malzemeler atık geçici depolama alanlarında toplanarak, yeni bir ürüne dönüştürülmek üzere Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKEK) gönderiliyor.

TOP NAMLUSU VE FİŞEK

Hurda İşletmesi, ömrünü tamamlamış araçları sıvılarından arındırarak saf metal aksam haline getiriyor. Hammaddeye dönüşen hurdalar da Ağır Silah ve Çelik Fabrikası’nda savunma sanayiinde kullanılacak ürünler haline getiriliyor. Atık metallerin işlenmesiyle üretilen ürünlerden biri de top namlusu. MKEK, hurda metalleri işleyerek çelik ingot ve top namlusuna dönüştürerek ekonomiye geri kazandırıyor.

EKONOMİYE KATKI

Yine atık yönetimi kapsamında, Gazi Fişek Fabrikasında çeşitli ebatlarda mermi üretimi sırasında oluşan metal atıkları da toplanarak Pirinç Fabrikasına gönderiliyor. Fabrikada işlemden geçirilen atıklar, kurşun blok ve pirinç yüksük haline dönüştürülüyor. Bu ürünler yeniden fişek yapımında kullanılıyor. Böylece çevreye zararlı atık ve savunma sanayii ürünleri değerlendirilmek suretiyle geri kazanıldığı gibi, milli ekonomiye de büyük katkı sunuluyor.

  • Yemek artığından kompost
  • Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan tedarik edilen proje ekipmanlarının yanı sıra kompost cihazı da Ankara garnizonundaki birlik ve kurumlara yerleştirildi. Bu cihazlarla yemek artıklarından üretilen kompost, sera ve bahçelerde toprak güçlendirici olarak kullanılmaya başlandı. Projenin MSB'ye bağlı tüm birimlerde yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.
#MKEK
#​Sıfır Atık Projesi
#Milli Savunma Bakanlığı