Avrupa Birliği ile ilgili gerilen ilişkileri yenisafak.com olarak halka sorduk. Türkiye'nin yaklaşık 57 yıldır kapısında beklediği Avrupa Birliği ile devam eden müzakere sürecinin devam ettirilip ettirilmemesi konusunda bir referandum yapılmış olsa Türk toplumunun kararı ne olacak? Anketten daha önceki araştırmalardaki gibi AB karşıtlığı mı çıkacak yoksa sürecin devam etmesi mi?
Avrupa Parlamentosu, yarın Türkiye ile yapılan müzakerelerin durdurup durdurulmamasını oylayacak. Birçok Avrupalı liderin "Kaybımız olur" görüşünü açıklıkla dile getirdiği müzakereler için AP'deki en etkili iki grup olarak bilinen merkez sağ ve sosyalistler, Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını istedi.
Parlamento'da yapılacak oylama, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı 57 yıldır gösterdiği çelişkili tutumunu da gözler önüne serdi.
Türkiye, ilk kez 1959 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğuna tam üyelik için başvurdu. 1982 yılına kadar müzakereler sürdü, 12 Eylül darbesinden sonra askıya alındı. 1986 yılında ise görüşmeler yeniden başladı.
Türkiye, 1995 yılında 22 yıllık "Geçiş Dönemi"ni tamamladı. Son olarak AB ile vize muafiyeti gündeme geldi. Ancak AB, PKK ile mücadeleyi bahane ederek verdiği sözden geri döndü. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Yılbaşına kadar bekleriz, AB verdiği sözü tutmazsa millete sorarız" ifadeleriyle AB üyeliği yeniden tartışmaya başlandı.
Türkiye'nin yeniden tartışmaya başladığı Avrupa Birliği süreciyle ilgili yapılan toplumsal araştırmalarda AB karşıtlığı sonuçlara yansımıştı. 15 Temmuz darbe girişimi ardından yapılan araştırmalarda ABD ve AB karşıtlığı yükselme eğilimi göstermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu gün İstanbul Kongre Merkezi'nde, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nde yaptığı açıklamada Avrupa Parlamentosu'nda yapılacak Türkiye oylaması için "Yarın Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri için oylama yapacaklarmış. Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur" dedi.