Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'da yapılacak değişiklik kapsamında, yüksek yargı kurumlarının yeniden tanzim edileceği mesajını vermesi Ankara kulislerini hareketlendirdi. Seçimden sonra hızlanacak yeni anayasa çalışmalarında Danıştay, Yargıtay ve AYM arasındaki yetki krizlerinin çözülmesi için değişklikler yapılacak.
AK Parti'nin 31 Mart yerel seçimleri sonrasına bıraktığı yeni anayasa çalışmalarına yüksek yargı kurumları arasında dönem dönem yaşanan yetki krizlerinin aşılması da eklenecek. Bu kapsamda başta Anayasa Mahkemesi (AYM) olmak üzere yüksek yargının yetki alanları netleştirilecek. Seçimler nedeniyle çalışmalarına ara verecek olan Meclis mayıs ayı ile birlikte yeni anayasa çalışmalarına ağırlık verecek.
BAŞÖRTÜSÜNE GÜVENCE
Geçtiğimiz yasama döneminden kadük kalan başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan anayasa değişikliğinin yanı sıra Hakimler Savcılar Kurulu, Danıştay, Yargıtay ve AYM arasındaki yetki krizlerinin aşılması için yapılacak değişiklikler de masaya yatırılacak.
YETKİ KRİZLERİ ÇÖZÜLECEK
Anayasa'da yargı erkinin yetkilerinin belirlendiği 3'üncü kısımda tadilata gidilecek. Yargıtay'ın yetkilerinin belirlendiği 154'üncü madde ile Danıştay'ı düzenleyen 155'inci maddelerde revizyona gidilecek. AYM'nin süper yetkili temyiz mahkemesi gibi görülmesinin önüne geçmek için de 152'nci ve 153'üncü maddelerde değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Can Atalay sürecinde yaşanan yetki karmaşasının giderilmesi için AYM'nin daha önce verdiği içtihat çerçevesinde bazı değişikler yapılacak. Bu kapsamda, AYM ve Yargıtay arasındaki yetki krizinin giderilmesinin yanı sıra Danıştay'ın da yetkileri yeniden tanzim edilecek.