Bastırılan darbe girişiminin organize biçimde 3 ay sonra yapılacağı ancak MİT'in 10 Temmuz'da Genelkurmay'a gönderdiği TSK'daki 'Paralel yapı' mensuplarının isim listesinin sızması nedeniyle öne çekildiği öğrenildi. Ağustos'taki YAŞ toplantısında tasfiye edileceklerini öğrenen FETÖ/PDY mensupları, darbe planını 15 Temmuz'da hayata geçirmeye karar verdi. Darbe girişiminin perde arkasında yaşananlar da bir bir ortaya çıkmaya başladı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, polis karargâhları ile birlikte darbecilerin en çok hedef aldığı yer, MİT'in Ankara Yenimahalle'deki yerleşkesi oldu. Darbeciler helikopter ve ağır silahlarla saldırdı. MİT Karargâhı'nda bulunan Müsteşar Hakan Fidan tüm personeline, “Ölmek var dönmek yok. Son mermiye kadar çatışacaksınız” talimatını verdi. Çatışmalar sabaha kadar sürdü. Darbeciler helikopterden A-100 denilen ağır silahlarla karargâh binasını taradı ve duvarlarda futbol topu büyüklüğünde delikler açıldı.
Habertürk'ün haberine göre darbecilere direnen askerler sayesinde isyan ve kalkışma planı, ülke genelinde askeri birliklere yayılmadı. Darbeci komutanlarla çatışmaya giren askerler de oldu. Ankara Mamak'taki 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda kalkışma planını önceden haber alan bir albay, bölük komutanlarını toplayarak tüm personeli eğitim amaçlı gece koşusuna çıkarmalarını istedi. Askerler birlik içindeki arazide gece koşusuna çıkarıldı. İlerleyen saatlerde birliğe gelen darbe destekçisi komutan, “Askerleri toplayın” emri verdi. Albay, askerleri gece koşusuna çıkardığını söyleyince komutan, “Ne kadar asker toplayabilirsen hemen topla” dedi. Gece koşusunda olan askerleri hemen toplamak mümkün olmadı. Albayın kurnazlığı ve gece koşusu hamlesi sayesinde Mamak zırhlıları ve personeli yoğun şekilde sokağa inemedi. Sokağa çıkanlar birkaç tankla sınırlı kaldı.
Malatya 2. Ordu Komutanlığı'nda darbecilere direnen askerler çatıştı. Van Jandarma Asayiş Komutanlığı darbeye katılmayı reddetti. Aynı şekilde Hakkâri Jandarma Komando Tugayı da komutanların emirlerine rağmen direndi. Şırnak Akçay 6. Motorlu Piyade Tugayı ile 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan da çatışma ve silah sesleri yükseldi. Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı'nda da uzman çavuşlar darbecilere direnince çatışma çıktı.
Darbeciler, bombardıman yapan F-16'ların havada kalabilmeleri için 2 tanker uçağını havada tuttu. Hava saldırılarını yönetmek ve hava trafiğini kontrol edebilmek için Malatya'da konuşlu bir Awacs erken uyarı uçağı havalandı. Darbecilerin hava saldırılarını bertaraf edebilmek için Başbakan'ın talimatıyla Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı 111. Filo'dan F-4E uçakları kaldırıldı. Bu filo, darbecilerin ana karargâhı Akıncı Üssü'nün pistini vurarak yeni uçakların kalkmasını önledi. Havadaki uçak ve helikopterlere, ikmal uçaklarına bu F-4'ler müdahale etti. Ayrıca farklı üslerden F-16'lar da isyancılara müdahale ve hava sahası güvenliği için havalandı. “Vur” emriyle havalanan uçaklar önce Awacs'ı, sonra ikmal uçaklarını inişe zorlayıp hava üstünlüğünü aldı. Yere inen uçakların pilotları helikopterle Yunanistan'a kaçtı.
Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları rehin alınmışken, darbenin başarıya ulaşmasını önleyen en kritik hamle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanması oldu. Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla vekil olarak atanan Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'ten ayrılarak İstanbul'a gelmesi, güvenliğinin sağlanması ve sonraki askeri komuta sürecinde çok önemli rol oynadı.