Akaryakıtla 15 milyar TL kaçırmışlar

Aybike Eroğlu
00:0017/01/2021, Pazar
G: 17/01/2021, Pazar
Yeni Şafak
608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi.
608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi.

Akaryakıt üzerinden devleti 5 yılda 15 milyar TL zarara uğratan çete çökertildi. 50 ilde eş zamanlı düzenlenen ‘Silici Operasyonu’nda akaryakıt üzerinden vergi kaçıran 220 kişi gözaltında. Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük operasyonunda 170 istasyon, 23 akaryakıt dağıtıcı firmasına baskın yapıldı. 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi.

Akaryakıtta vergi kaçıran şebekeye ağır darbe vuruldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 50 ilde “akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı” ve “nitelikli dolandırıcılık” yapan bir suç örgütüne yönelik eşzamanlı “Silici” adı verilen operasyon gerçekleştirildi.
7 aylık yoğun teknik ve fiziki takibin ardından 170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması, 1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesi olmak üzere toplam 242 noktada vergi müfettişleri ve gelir uzmanlarının katılımı ile yapılan aramalarda mali belgelere ve bilgisayar, cep telefonu gibi dijital materyallere el konuldu.
Bilişim sistemleri yoluyla kamu kurumlarını zarara uğratan 220 şüpheli gözaltına alındı.

SATIŞLAR OTOMASYONDAN SİLİNMİŞ

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) ile işbirliği yapıldı.
    Akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TL olduğu, MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL’den 5 yılda 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi. İçişleri Bakanlığı, operasyonun Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu olduğunu açıkladı.

Hileli yöntem deşifre edildi

Operasyonla otomasyona müdahaleli satış yöntemi de deşifre edildi. Dağıtıcı firmadan yüklenen tankerdeki akaryakıt A istasyonuna fatura edildi, ancak B istasyonuna gönderildi.
A istasyonunca, fatura edilen ancak gelmeyen akaryakıt vergi oranı üzerine komisyon eklenip kum ocağı, nakliye, asfalt firmalarına “istasyon dış satışı” gösterildi. Bu firmalar akaryakıtı satın almış gibi yapıp faturayı gider gösterdi ve % 18’lik vergi dilimi üzerinden devleti zarara uğrattı.
B istasyonuna faturasız gönderilen akaryakıt ise otomasyon sistemine müdahale edilerek sistemden silindi. B istasyonu faturasız akaryakıtı son kullanıcılara sattı.
#Akaryakıt
#Silici Operasyonu
#Çete