|

Akademik revizyon

15 Temmuz'da FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimi sonrasında başlatılan tasfiye operasyonu YÖK'e de sıçradı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:03 - 20/07/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Önceki gün tüm üniversitelerdeki bin 577 dekanın istifasını isteyen YÖK dün de 4 rektörü açığa aldı. İstifası istenen tüm dekanlar dün itibariyle istifalarını sundu, YÖK Genel Kurulu tarafından da kabul edildi.



YERLERİ DOLACAK


Konuyla ilgili açıklama yapan YÖK, "Bin 176'sı devlet, 401'i vakıf üniversitesi olmak üzere toplam bin 577 fakülte dekanının istifalarına ilişkin rektörlük teklifleri Başkanlığımıza iletilmiş, bu talepler YÖK Genel Kurulu'nda kabul edilmek suretiyle karara bağlanmıştır. Devletimizin bekası ve milli iradeye saygı noktasında tek vücut olan tüm üniversitelerimize bu konuda göstermiş oldukları işbirliği dolayısıyla teşekkür ederiz. Devlet ve vakıf üniversitelerimizde en kısa süre içerisinde yeniden dekan ataması işlemleri gerçekleştirilecektir” bilgisini paylaştı.



SORUŞTURMALARIN SELAMETİ İÇİN


Açığa alınan dört rektör ise Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova Üniversitelerinin rektörleri. Bu konuyla ilgili de açıklama yapan YÖK: “Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova Üniversitesi rektörlerinin yürütülen bazı soruşturmaların selameti açısından açığa alınmıştır” ifadelerini kullandı.



İKİNCİ BİR EMRE KADAR İPTAL


YÖK ayrıca yurt dışında akademik çalışma için yapılan görevlendirmelerin ikinci bir talimata kadar durdurulmasını, buralarda çalışma yapan akademisyenlerin durumlarının ivedilikle incelenmesini, bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede geri çağrılmasını istedi. Üniversitelere konu hakkında gönderilen yazıda, “İkinci bir yazımıza kadar, 2547 sayılı Kanun'un 39. maddesinin son fıkrası hariç olmak üzere rektörler de dahil anılan kanun maddesi uyarınca yurt dışına öğretim elemanı görevlendirilmemesi, bu madde kapsamında veya uluslararası anlaşmalar gereği halen yurt dışında görevli bulunan öğretim elemanlarının durumlarının bilimsel olarak değerlendirilerek yurt dışında bulunmasında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede yurda dönüşlerinin sağlanması hususunda gereğini önemle rica ederiz” ifadeleri yer aldı.



HEPSİ BULUNACAK


YÖK ayrıca, tüm rektörlerden üniversitelerindeki FETÖ/PDY ile bağlantılı akademik ve idari personelin durumlarının ivedilikle değerlendirilerek, ilgililer hakkında işlem yapılmasını, sonucun 5 Ağustos'a kadar Başkanlığa yazılı olarak gönderilmesini talep etti.



Sözleşmede darbe düzenlemesi yapmışlar


Melikşah Üniversitesi tarafından 4-7 Ağustos'ta düzenlenmesi planlanan 21. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi için nisan ayında imzalanan işbirliği sözleşmesinde, sözleşmenin tazminatsız feshi için “darbeler, savaşlar, askeri ayaklanmalar” gibi özel düzenlemeler yapıldığının belirlenmesi ve bunun üzerine darbe girişiminin önceden bilindiği şüphesiyle üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Melikşah Üniversitesi Kayyum Heyeti Başkanı avukat Mehmet Çatlı ile heyet üyeleri Ramazan Erikli ve Mustafa Karakaya, adliyeye gelerek Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.


#FETÖ
#YÖK
#PDY
8 yıl önce