AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, DEM Parti heyeti ile yapılan görüşmeye ilişkin, "Türkiye'nin en önemli meselesi haline gelmiş konunun çözülmesi ve sonuçlandırılması noktasında iyi bir ortam var. Hava çok iyi, olumlu bir zeminde yürüyor. Herkesin iyi niyetle sürece katkı sağlama çabasını görüyoruz." dedi. Güler, "Bu bir çözüm süreci değil. Benzerliği de yok. O günün şartlarını, özelliğini bugüne taşıdığımızda benzer hiçbir durum yok. Genel af gibi konu gündemimizde yok" diye konuştu.
AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, Anadolu Yayıncılar Federasyonunun "Anadolu Sohbetleri" etkinliğinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
DEM heyeti ile karşılıklı güven ilişkisi içinde, mahremiyeti olan bir görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
- "Türkiye'nin en önemli meselesi haline gelmiş konunun çözülmesi ve sonuçlandırılması noktasında iyi bir ortam var. Hava çok iyi, olumlu bir zeminde yürüyor. Herkesin iyi niyetle sürece katkı sağlama çabasını görüyoruz. Dün dinlediğimiz arkadaşlarda bu samimi olumlu havaya katkı sağlama adına niyetlerinin devam ettiğini görüyoruz. Hedef, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da açıklamalarında olduğu gibi 2025 yılı itibariyle Türkiye'nin yıllardır başında büyük bir bela, sorun olarak duran bu meselenin çözülmesi. Türkiye'nin normalleşmesi adına çok önemli bir çaba olarak görüyoruz. Bölgemizin riskleri de bu sorunun çözülmesi noktasında herkese bir yol gösteriyor. Önümüze çıkacak bölgesel sorunlarda, iç ve toplumsal barışını sağlamış, yıllardır sorun olarak gözüken bu meselenin çözülmesi Türkiye'nin gücü ve kararlılığı noktasında ciddi katkı sağlayacaktır. Ben olumlu bir atmosfer görüyorum. İnşallah sonucu da olumlu olur, hayırla neticelenir."
"Önümüzdeki süreç hiç ummadığımız, bambaşka gelişmelere yol açacaktır"
- "Meclisimiz, siyasi parti grubu olan veya grubu olmayan partilere baktığımızda en yüksek temsilin sağlandığı bir yer. Bilgilendirmelerin ve görüş alışverişlerinin olması kıymetli. Önümüzdeki süreç hiç ummadığımız, bambaşka gelişmelere yol açacaktır. Bu görülüyor ama bunun adını şimdiden koyamayız. Önümüzdeki aylarda buna benzer hiç ummadığımız çerçevede birçok gelişmenin olacağını düşünüyoruz. Bunun işaretleri geliyor ama şöyledir, böyledir diye tarif etme imkanım yok. Bizim de bu konularda hazırlıklı olmamız lazım. Bugüne kadar ayak bağı olan, bize büyük sıkıntılar meydana getirmiş olayların da bir şekilde çözülüyor olması önemli. Türkiye'nin toplumsal barışının önümüzdeki dönemlerde çok daha önemli hale geleceğini gördüğümüz birçok olaylar gelişecektir. Bu yönüyle de toplumsal temsilin sağlandığı en önemli yer Meclis'tir. Meclis'teki siyasi parti gruplarının, genel başkanların doğrudan bilgilendiriliyor olması, onların da tepkilerinin alınıyor olması çok kıymetli bir şeydir."
Genel af iddiaları
Siber güvenlik
Güler, gelecek günlerde siber güvenlikle ilgili yasa teklifini Meclis'e sunacaklarını söyledi.
Siber Güvenlik Başkanlığının kurulacağını, başkanlığın Cumhurbaşkanına bağlı olacağını vurgulayan Güler, "Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da bulunduğu bir kurul oluşturulacak. Bu kurulun almış olduğu kararları Siber Güvenlik Başkanlığı uygulayacak. Ülkemizin dış duvar dediğimiz siber güvenliğinin ulusal manada iyi bir şekilde koordinasyonunun sağlanması, gerekli güvenlik önlemlerinin zamanında istihbari bilgilerle doğru alınması ve uygulamada gerekli tedbirlerin ortaya konulması açısından bir kurula ihtiyaç vardı. Bunu sağlamış olacağız." dedi.
"Bu bir çözüm süreci değil"
- Güler,"Şu an başlayan süreci çözüm süreci ile kıyasladığınızda daha mı olumlu buluyorsunuz?"sorusu üzerine, "Bu bir çözüm süreci değil. Benzerliği de yok. O günün şartlarını, özelliğini bugüne taşıdığımızda benzer hiçbir durum yok."diye konuştu.
Anayasa değişikliği
Casusluk düzenlemesi
Casusluk düzenlemesinin tekrar gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Güler, "Teklif maddemiz ortada. Düzenlemeye itiraz edenlere, 'sizi endişeye sevk eden, olumsuz gördüğünüz madde metninde ne var, iletin bize yararlanalım' dedik. Şu ana kadar bize bir şey gelmedi. Parti gruplarından bir itiraz henüz gelmedi. Eleştiriler gelirse gelir. Gelmezse biz kendi metnimizi önümüzdeki günlerde koyacağız." şeklinde konuştu.
Sosyal medyada yaş sınırlaması
Sosyal medya düzenlemesinin Meclis'e ne zaman geleceğine ilişkin soru üzerine Güler, şunları kaydetti:
- "Sosyal medyadan kasıt, yaş gruplarının sosyal medyaya erişim kısıtlılığı. Aile, Adalet ve İçişleri Bakanlığımız bu konuda etki analizleriyle saha çalışması yapıyor. Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerde, bazı yaş gruplarında, belli sitelere ve sosyal medya mecralarına erişim noktasında bir kısıtlılığın olduğunu görüyoruz. Gelişim çağında, bu tür serbestliklerin çocuklara ciddi zararlar verdiğini görüyoruz. Hem yaş gruplarıyla ilgili durum hem de belli kategoriler çalışmalara göre çıkacak. Tahminim şubat, mart gibi gündeme gelir."