Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Masada olacak önemli başlıklar arasında Afrin ve İdlib’e yapılması planlanan operasyonlar, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı, cezaevlerinde tek tip kıyafet uygulaması ve ekonomi konuları yer alıyor.
Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında başladı. Türkiye’nin Suriye’deki hareketlilik için tedbir almaya devam ettiği ve TSK’nın muhtemel
Afrin ve İdlib operasyonu için 2 taburu Suriye sınırına kaydırdığı biliniyor.
Bu doğrultuda Afrin ve İdlib’e yapılması planlanan olası operasyonun da masada olması bekleniyor. Yine terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlar da toplantıda konuşulacak konular arasında yer alıyor. Toplantıda 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığının da son hazırlıklara ilişkin bir sunum yapması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan
çalışması tüm hızıyla sürüyor. Bu doğrultuda tek tip kıyafetlerin dikimine başlandığı bilgisi de gelmişti. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 2. ve 64. maddelerinde değişiklik yapılacağı öğrenilmişti. Adalet Bakanlığının da toplantıda bu kapsamda Bakanlar Kurulu üyelerine bir sunum yapacağı belirtiliyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın geçmiş açıklamalarında ekonomi konusunda önemli bir vurgu yaptığı da biliniyor. Yıldırım, yaz aylarından sonra gündemin ağırlığını ekonominin oluşturacağına dikkati çekmişti. Hükümetin ekonomi alanında atacağı adımlar da bundan sonraki dönemde ağırlık kazanacak. Kabinenin bu kapsamda ele alacağı önemli başlıklardan biri de ’ekonomi’ olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'deki terör oluşumu projesinin kalbine soktuğumuz hançeri, yeni hamlelerle genişletmekte kararlıyız. Çok yakında bu konuda yeni ve önemli adımlarımız olacak" sözleri sonrası operasyonun 'an meselesi' olduğu gündeme gelmişti.
Türkiye'nin sınır ötesi operasyonları
Türkiye, Cumhuriyet tarihinde çok sayıda
ve kapsamlı harekatlara tanıklık etti. TSK'nın sınırları aşan müdahale gücü, 1950'de TBMM'den ilk tezkerenin Kore için çıkmasıyla etki alanını genişletti. Takip eden yıllar boyunca Afrika'dan Avrupa'ya uzanan geniş coğrafyada askeri faaliyetlerde bulunan Türkiye, Körfez Savaşı'nın ardından Kuzey Irak'ta yuvalanan terör örgütü PKK'ya karşı yoğun bir mücadele verdi, vermeye devam ediyor.
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş, bölgede büyük bir güç boşluğuna yol açarken, terör örgütleri DEAŞ ve PKK/PYD bu güç boşluğundan yararlanarak alan hakimiyeti sağlamaya başladı. Bu durum, Suriye ile 911 kilometre sınırı bulunan Türkiye'nin güvenliğini tehdit edici hale geldi. Esed rejiminin halkına yönelik katliamları da eklendiğinde Türkiye bir yandan büyük bir göç dalgası ile karşı karıya kalırken, diğer yandan da sınırlarına yakın bölgede iki farklı terör örgütü ile komşu olan bir ülke haline geldi. Türkiye, sınırındaki bu terör tehdidine son vermek için 24 Ağustos 2016'da
'nı başlattı.
#Bakanlar Kurulu
#Suriye operasyonu