Tüm dünyanın güvenlik ve istikrarı için en büyük tehdit haline gelen ABD’ye karşı güç birliği arayışları hız kazandı. Proje terör örgütleri, finansal saldırılar, ekonomik yaptırım ve sabotajlarıyla dünyayı bunaltan ABD’ye karşı Asya’nın önemli güçleri Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geliyor. Dünyanın gözü, 14-15 Haziran’da Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde olacak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir kez daha üçlü fotoğraf vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iflas etmiş mevcut küresel sistemin dönüşümü yolunda ‘daha fazla işbirliği’ çağrısı yapacak.
Amerikan dayatması altındaki Asya ülkeleri, 14-15 Haziran'da Duşanbe'de buluşuyor. Proje terör örgütleri, finansal saldırılar, yaptırım ve sabotajlarıyla 'en büyük küresel tehdit' haline dönüşen ABD'ye karşı Türkiye, Çin, Rusya, Pakistan ve İran'ın çok güçlü bir cevap vermesi bekleniyor.
Bu nedenle dünyanın gözü, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde olacak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir kez daha 3'lü fotoğraf vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iflas etmiş mevcut küresel sistemin dönüşümü yolunda 'daha fazla işbirliği' çağrısı yapacak.
HAYDUTLUK KOL GEZİYOR
Bu yılki zirveyi daha öncekilerden farklı kılan temel unsur, CICA'nın lokomotifi Çin, Rusya, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerin ABD tarafından çeşitli bahanelerle yaptırım tehdidiyle karşı karşıya bırakılması oldu. Washington'un ekonomik, siyasi ve askeri ablukasına karşı adım atmak isteyen bu dört ülkenin, yeni dünyanın aktörleri olarak Duşanbe'den güçlü mesajlar vermesi bekleniyor.
Çünkü ABD şu an CICA üyeleri için birincil tehdit konumunda. Pekin, Moskova, Ankara, Yeni Delhi, İslamabad ve Tahran'ın Washington'la birçok çatışma konusu bulunuyor. Bu başlıklar kısaca şöyle özetlenebilir:
Herkese düşman
- Duşanbe’de söz Türkiye’nin
- Zirveye 2010-2014 yılları arasında dönem başkanlığı yapan Türkiye, görevi Çin'e devretmişti. Türkiye'nin dönem başkanlığında Irak, Vietnam, Bahreyn, Kamboçya, Bangladeş ve Katar konferansa üye olurken, Filipinler ve Sri Lanka da gözlemciliğe kabul edilmişti. 27 üyeli CICA'da gözlemci statüsünde 8 devlet ve 5 de uluslararası örgüt bulunuyor. Konferansta gözler şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olacak. Enerjiden terörle mücadeleye, güvenlikten göçe, savunma stratejilerinden ticarete birçok alan tezlerini anlatacak Erdoğan, kaosu besleyen küresel haydutluğa karşı fiilen harekete geçilmesi çağrısı yapacak. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın ev sahipliğindeki zirveye Erdoğan'ın yanısıra Vladimir Putin, Şi Cinping, Hasan Ruhani ve Mahmud Abbas'ın da aralarında bulunduğu birçok lider katılacak. Erdoğan burada çok sayıda ikili görüşme de yapacak. Zirveyi yorumlayan Prof. Dr. Salih Yılmaz, “Amerika doları silah olarak kullanıyor. Kurulacak kripto para finans merkeziyle dolar etkisizleştirilebilir. Türkiye, finansal olarak Çin ve Rusya’dan tavizler alabilir” derken TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise “CICA Zirvesi, AGİT’in Asya versiyonu. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temasları, Türkiye’nin doğu ve batının güvenlik regülatörü konumunu bir kez daha teyit edecek” diye konuştu.