|

ABD’ye dava açın

11 Eylül saldırıları nedeniyle Suudi Arabistan’dan tazminat istenmesinin yolunu açan ABD, 15 Temmuz darbe girişiminden ötürü ağır bedel ödeyebilir. Hukukçular, FETÖ elebaşını topraklarında barındıran ABD’ye tüm vatandaşların dava açabileceğini söylüyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:54 - 5/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

11 Eylül 2001 saldırılarında ölenlerin ailelerinin Suudi Arabistan yönetimine dava açmasına imkan tanıyan yasa tasarısının kabul edildiği ABD'de, eşini yıkılan İkiz Kuleler'de kaybeden bir kadın, Riyad yönetimi aleyhinde dava açtı. Bu gelişme, 15 Temmuz darbe girişimine açık destek veren ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i topraklarında barındıran ABD'den, Türk vatandaşlarının tazminat istemesinin önünü açtı. Gelişmeyi yorumlayan hukukçular Ersan Şen ve Sinan Kılıçkaya, darbe girişimi esnasında zarar gören herkesin ABD'ye tazminat davası açma haklarının olduğunu kaydetti. “ABD'de hazırlanan tasarının hiçbir hukuki izahı yok. ABD gücünü ortaya koyarak kafasına göre bir tasarı çıkarıp bunu uyguluyor. Biz nasıl Mavi Marmara baskınında İsrail'i sorumlu tuttuk ve İsrail devletine dava açtık. Geçtiğimiz günlerde de bunun tazminatını kazandıysak aynı şekilde ABD'ye de dava açabiliriz” diyen Ersan Şen, Washington'un suçlu olduğunun en büyük delilinin Fetullah Gülen'i iade etmemesi olduğunu dile getirdi. Şen şunları söyledi:



HUKUKİ ALTYAPI MÜSAİT


“Hukuki altyapımız olarak devletimizin dava açma konusunda hiçbir sınırlaması bulunmuyor. Dava açtıktan sonra en temel dayanağınız onu ispat etmektir. Eğer açtığınız davayı ispat edebilecek delillere sahipseniz o davayı kazanırsınız. ABD ile aramızda ikili iade sözleşmesi bulunuyor. Gülen'i ABD'nin iade etmesi gerekiyor. Etmiyorsa bu, suçlu olduğu anlamına gelir. Gülen tarafından maddi-manevi zarar görmüş herkes şu anda ABD'ye dava açılabilir.”



AÇILACAK HER DAVAYI KAZANABİLİRİZ


Hukukçu Sinan Kılıçkaya ise 15 Temmuz'da binlerce vatandaşın zarar gördüğünü belirterek, “Çok sayıda şehit ve gazimiz oldu. ABD, Gülen'i desteklemişse, ki yapılan onca çağrıya karşın iade etmiyor, bu ABD'nin Gülen'i desteklediği anlamına geliyor. Elimizde yeterli delil ve ispatlar olduğu takdirde ABD'ye açılacak her davayı kazanırız” diye konuştu.


#Suudi Arabistan
#Darbe girişimi
#FETÖ
8 yıl önce