|

ABD’li senatörlere 3,5 milyon dolar

Paralel örgütün, himmet adı altında toplanan paraları ABD’li senatörlere bağış olarak dağıttığına ilişkin inceleme başlatan Vergi Denetim Kurulu, bağışların 3 milyon 524 bin 769 doları bulduğunu tespit etti. Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi parti adaylarına, farklı kişiler tarafından genellikle aynı tutarlarda bağış yapıldığı belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:01 - 10/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye üzerinde baskı yapması için lobi faaliyetlerini geliştirmek istediği ABD'li senatörlere 3 milyon 524 bin 769 dolar (yaklaşık 10 milyon TL) bağış yaptığı ortaya çıktı. Mali Suçları araştırma Kurulu (MASAK) daha önce yaptığı incelemede, Türkiye'de çekilen krediler ile himmet adı altında toplanan paraların ABD'ye aktarıldığı, söz konusu paraların da ABD'li senatörlere bağış olarak dağıtıldığını tespit etmişti. Konya Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturma kapsamında söz konusu para transferleriyle ilgili araştırma yapan VDK da önemli bulgulara ulaştı. Amerikan Federal Seçim Komisyonu'nun resmi internet portalında yer alan Türk bağışçılarla ilgili araştırma yapan VDK'nın hazırladığı raporda, ABD'nin USA Today gazetesinde çıkan söz konusu bağışlarla ilgili haberine de yer verildi.



KOMİTELERE DE BAĞIŞ YAPILMIŞ

Yapılan incelemede Türk adı ve soyadı taşıyan bağışçı sayısının MASAK analiz raporunda ve USA TODAY Gazetesi'nin haberinde yer verilen kişi sayısından çok daha fazla olduğu belirtilen raporda, bağışların senatör ve başkan adaylarının yanı sıra çeşitli komitelere de yapıldığına dikkat çekildi.



Raporda, bağışların hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi parti adaylarına ve görevlerine yapıldığı tespitine yer verilirken, farklı eyaletlerde oturan farklı kişilerin aynı tarihte ve aynı tutarda olmak üzere çok sayıda bağış işlemi gerçekleştirildiğine işaret edildi. Ayrıca, bağışların çok büyük kısmının ortalama bağış tutarından (ilgili yıldaki toplam bağış/toplam bağışçı sayısı) çok daha yüksek olduğu kaydedildi.



KİŞİLER FARKLI TUTAR AYNI

Türk adı/soyadı taşıyan bağışçıların yaptığı bağışlarda, farklı kişiler tarafından genellikle aynı tutarların bağışlandığının belirlendiği vurgulanan raporda, bağışçılardan bazılarının toplam bağışlarının çok yüksek tutarlara ulaştığı belirtildi.



3,5 MİLYONLUK BAĞIŞ

Amerikan Federal Seçim Komisyonu'nun resmi internet portalında yapılan sorgulama sonucunda ise bağışçıların toplamda 3 milyon 524 bin 769 dolar (yaklaşık 10 milyon TL) bağış yaptıkları ortaya çıkarıldı. Toplam bağışın 3 milyon 183 bin 239'unun 2011 yılından itibaren, kalan kısmının ise 2011 yılından önce yapıldığı belirlendi.



FETÖ'YE BAĞLI KURUMLARDAN

Raporda son olarak ise söz konusu bağışlara imza atan isimlerin, Fetullahçı Terör Örgütü'ne bağlı okullar ve kurumlar olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, paralel örgütle bağlantısı olan diğer uyruklara mensup kişilerin (diğer Türk devletlerinin vatandaşları vs) bilgi VDK'da mevcut olmadığında bu kişilerin de Türk adı/soyadı taşıyan kişiler gibi bağış yapıp yapmadıkları belirlenemediği, araştırılması gerektiğine dikkat çekildi.



RAPOR DDK'YA DA GÖNDERİLDİ

Vergi Denetim Kurulunca hazırlanan raporun konuyla ilgisi bulunması bakımından Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) da gönderildiği öğrenildi. “Bu yapının mensuplarını kamunun tüm kademelerinden süratle temizlemek mecburiyetindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DDK'ya 'paralel yapı'yla mücadele talimatı verdiğini açıklamıştı. Söz konusu raporun ayrıca MASAK ile Ankara Başsavcılığı'na gönderildiği öğrenildi.



Onu erkek sandılar

Raporda, Türk adı/soyadı taşıyan bağışçılar tarafından değişik tarihlerde bin 517 bağış işleminin gerçekleştirildiği, 60'ının ise iade edildiği belirtilirken, iade edilen tutarın 106 bin 377 dolar olduğu ortaya çıkarıldı. Rapora, Senatör Kelly Ayotte'nin, senatörün aday olduğu New Hampshire eyaleti dışında yaşayan ve FETÖ'yle ilgisi bulunan 19 kişinin yaptığı 43 bin 100 dolarlık 'şüpheli bağışı' iade ettiği de yansıdı. Raporda ayrıca söz konusu bağışçıların Senatör Kelly Ayotte hakkında bilgi sahibi daha olmadığı, bayan olan senatörü erkek sandığına dikkat çekildi.






#fetö
#abd
#senatör
8 yıl önce