Türkiye'nin Suriye harekatına yönelik açıklamalarıyla tepki çeken ABD yönetiminin 'harekat için öne sürdüğü şartlar' tartışılmaya devam ediyor. ABD yönetiminin 'Bizden habersiz harekete geçmeyin' açıklamasının ardından Erdoğan'ın 'Ulusal güvenliğimiz tartışmaya kapalı. Her an harekete geçebiliriz' demecinin önemine vurgu yapan uzmanlar, "ABD'nin bir adım ileriye gidip sahada Türk askeriyle karşılaşma ihtimalinde bu iş NATO'nun bekasına kadar gider' görüşünde.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Suriye'den çok hızlı bir şekilde çekileceğiz. Artık eve dönme vakti' açıklamasının ardından Suriye satrancı yeni gelişmeleri de beraberinde getiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla vurguladığı 'Bir gece ansızın gelebiliriz' açıklamalarının ardından ABD cephesinden gelen 'Bizden habersiz harekete geçmeyin' vurgusu Ankara'da tepkiyle karşılandı.
Buna karşın Türkiye'nin ulusal güvenliği ve bekasına yönelik konuların tartışmaya kapalı olduğunu belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz bir zamanlar Ayşe tatile çıkmıştı. Biz de her an harekete geçebiliriz" açıklamasıyla operasyonun her an başlayabileceğini ilan etmiş oldu.
ABD mutlaka elindeki seçenekleri kullanmak isteyecek
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, ABD'nin sıkışan Suriye politikası karşısında Türkiye'nin pozisyonunu değiştirebilmek için masadaki tüm seçenekleri kullanabileceğini söyledi.
Amerikan yönetiminin Türkiye'nin atacağı bağımsız bir adımda neler yapabileceğini değerlendiren Özülker, "Halk Bankası, FETÖ, Patriot, S-400 ve F-35 gibi konuların yanı sıra İran'a uygulanan ambargoda bize tanınan geçici istisnanın uzatılmaması gibi seçenekler masada olacaktır" dedi.
ABD ısrarcı olursa işin sonu NATO'nun bekasına kadar gider
Türkiye'nin Suriye'deki mevcut gelişmeleri beka sorunu olarak kabul ettiğine işaret eden Özülker, şöyle devam etti:
"ABD bize 350 kilometre içeri girin DEAŞ ile mücadele edin diyor. Bunu bizden istiyor ama lojistik destek konusunda bir adım atmıyor. Kaldı ki sınır ötesine yapılacak bir operasyon için 'önce bize haber verin' şartı koşuyor.
Türkiye ile ABD sahada karşı karşıya gelirse ne olur? Böyle bir durum NATO'nun sorgulanmasına ve hatta bekasına kadar gider."