Küresel üstünlüğünü her alanda kaybeden ABD, dost ve düşman ayırmaksızın tehdit ve ültimatom yağdırıyor. ABD, Suriye’de karşısında bulduğu Türkiye-Rusya işbirliğini hedefleyerek Suriye’de kimyasal silah kullanımında Rus rolünü gündeme aldı. ABD Başkan Yardımcısı Pence ise AB’ye ültimatom vererek, İran’la nükleer anlaşmaya desteği kesmelerini istedi.
Küresel üstünlüğünü her alanda kaybeden ABD dost ve düşman ayırmaksızın tehdit ve ültimatom yağdırıyor. Suriye’de terör devleti projesi yürüten ABD, karşısında bulduğu Türkiye-Rusya işbirliğini parçalamak amacıyla Doğu Guta’da kimyasal silah kullanımında Rus rolünü gündeme aldı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Paris’te yaptığı açıklamada, Suriye’de rejim güçleri tarafından Doğu Guta bölgesinde gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısından dolayı Rusya’yı sorumlu tuttu.
ABD, Beşşar Esed rejiminin kimyasal kullanımını bir tehdit, şantaj ve taviz dosyası olarak kullanıyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama, 2012 yılında Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının kendileri için “kırmızı çizgi” olacağına belirterek askeri müdahale sinyali vermişti. Ancak ardından nükleer anlaşma çerçevesinde İran’la masaya oturarak Suriye’de İran ve Rus askeri varlığının önünü açan politikalar izledi. Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah kullanımıyla ilgili soruşturmalar ise Türkiye sınırında terör devleti kurma amacıyla Şam rejimi ve Rusya’ya şantaj dosyası olarak saklandı. Suriye’de yürüttüğü bölme ve ayrıştırma projesi engellerle karşılaştığında ABD, her defasında dosyayı raftan indirdi.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, Ağlama Duvarı’nı ziyaret ettiği Kudüs’te Reuters’e verdiği özel mülakatta, Trump yönetimi ile İsrail hükümetinin karşı çıktığı İran’la nükleer anlaşmaya desteği kesmeleri için Avrupalılara ültimatom verdi. Pence, ‘’Avrupa topluluğu ABD’yi mi destekleyeceği yoksa derinden kusurlu anlaşmaya bağlı kalmaya devam mı edeceği konusunda karar vermeli’’ dedi.
ABD yönetiminin geçtiğimiz hafta yayımladığı 60 sayfalık yeni ulusal savunma stratejisi, terörle küresel savaş doktrinini terk ederek “devletler savaşına” ve “askeri caydırıcılığa” yöneldiğinin mesajını vermişti. ABD’nin askeri üstünlüğünün aşındığına vurgu yapılan strateji belgesinde “ABD ulusal güvenliği açısından şimdi terörizm değil devletler arası rekabet öncelikli kaygıdır.” ifadesi dikkati çekmişti. Belgede Rusya’ya karşı ABD’nin askeri caydırıcılığının işletilmesi istendi.