Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya Başbakanı Christian Kern'in Türkiye'nin AB üyelik görüşmelerinin sonlandırılması için bir diyalog başlatacağına yönelik söyleminin aşırı sağ yaklaşımlarla benzerlik gösterdiğini ve rahatsız edici olduğunu söyledi.
Çelik Ankara'yı ziyaret eden Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile düzenlediği ortak basın toplantısında ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin ve Avrupa kurumlarının kurucu değerlerinin Türkiye için referans olmaya devam ettiğini de söyledi.
Kern, Türkiye'deki demokratik ve ekonomik eksikliklerden dolayı ülkenin AB üyelik görüşmelerinin sonlandırılması için Avrupalı liderler ile bir diyalog başlatacağını söylemişti.
Avrupa Konseyi'nin 16 Eylül'de yapacağı toplantıda Türkiye'nin üyelik görüşmelerinin sonlandırılması için Avusturya'nın bir teklif yapıp yapmayacağı sorulan Kern, bunu gündeme getireceklerini belirterek, "Alternatif bir konsept bulunmasını isteyeceğiz" dedi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ı kabulünde, darbe girişiminin daha ilk saatlerinde Jagland'ın Türk demokrasisine destek veren açıklamalar yaptığını belirten Çelik, "Bu süre içerisinde isterdik ki AB'deki pek çok dostumuz da benzer bir yaklaşım gösterebilsin, ama maalesef bu konuda yeterince bir yaklaşım gösterildiğini söyleyemeyiz. Kuşkusuz darbeye karşı olduklarını söylediler, demokrasiden yana olduklarını söylediler ama hemen arkasından pek çok cümle ile maalesef Türkiye'nin hak etmediği eleştirilerde bulundular" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün de bir Avrupa ülkesinin başbakanı Türkiye ile müzakerelerin sona erdirilmesine dönük bir girişim başlatacağına dair bir açıklamada bulunmuş. Hatta Türkiye'nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinin reel bir durum değil, diplomatik bir kurgu olduğunu söylemiş. Tabii ben bu tip yaklaşımları doğrusunu söylemek gerekirse Avrupa'daki aşırı sağın yaklaşımları ile bu kadar benzerlik göstermesini son derece rahatsız edici buluyorum."
Yaşanan darbe girişiminin ardından Türkiye ile Avrupa kurumları arasında daha fazla dayanışma gösterilmesi gerektiğini belirten Çelik, "Eleştiri demokratik bir haktır, ama Türkiye'yi eleştirmekle Türkiye karşıtlığı arasına bir mesafe koymak gerekir.Bu fevkalade önemlidir, aksi takdirde Türkiye fobisi, İslamafobi ve antisemitizm gibi zararlı dalgalara karşı koyamayız" dedi.
Çelik, Türkiye'nin darbe girişiminden sonra aldığı tedbirlerin de hukuk içinde alınan tedbirler olduğunu belirtti ve AB'nin, Avrupa Konseyi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kurucu değerlerinin Türkiye için referans olmaya devam ettiğini söyledi.