Türkiye dışında yaşayan Türklerin sayısı 7 milyona ulaştı. Bu nüfusun 2 milyonunu 25 yaş altı oluşturuyor. Yurt dışındaki Türklerin ana vatana katkısı 5 milyar doları buluyor. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türklerin, anavatan ile bağlarının kopmaması için çalışmalar arttı. Yürütülen çalışmalar kapsamında, diaspora üyelerinin kimlik ve kültürlerini korumaları hedefleniyor. Ayrıca diasporanın anavatan aidiyetinin muhafaza edilmesi amaçlanıyor. Son olarak diasporanın yaşandığı ülkelerdeki sosyal ve ekonomik statülerinin yükseltilmesi planlanıyor. Yurt dışında farklı ülkelerde yaşayan Türk sayısı 7 milyona ulaştı. Türkiye diasporayı güçlendirmek için çalışma yürütüyor. Yapılan çalışmalarda yurtdışında yaşayan Türklerin ana vatanla olan bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Türkler çalışmak için 1961 yılında Almanya’ya, 1964 yılında Avusturya, Belçika ve Hollanda’ya, 1965 yılında Fransa ve 1967’de Avustralya’ya gitti. Aradan geçen sürçte 5 kuşak yurt dışında yaşadı. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere yurt dışında yaşayan Türk nüfusu bugün 7 milyona ulaştı.
ABD ve Avrupa ülkelerinde Türkiye’yi hedef alan söylem ve davranışlar sonucunda Türk diasporasının öneminin artması ile birlikte çalışmalar başlatıldı. Yurt dışında yaşayan Türklerin ana vatan ile bağını kuvvetlendirmek için adımlar atıldı. Buna göre, diaspora üyelerinin kimlik ve kültürlerini korumaları sağlanacak. Diasporanın anavatan aidiyeti muhafaza edilecek. Diasporanın yaşadığı ülkelerdeki sosyal ve ekonomik statüleri yükseltilecek.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından, yurt dışında yaşayan nüfusun 2 milyonunu oluşturan 25 yaş altındaki gençlerin, dillerini, kültürlerini, aidiyetlerini muhafaza etmek için projeler üretti. Diaspora gençlik buluşmaları, Yurtdışı Türkler Gençlik kampları gençler için yapılan çalışmaların başında geliyor. Ayrıca diasporayı oluşturan vatandaşların sıkıntılarını çözmeye yönelik de adımlar atıldı. Yurt dışındaki sigortalıların Türkiye’de tedavi edilmesi sağlandı.
Dövizli askerlik uygulamasında engeller kaldırıldı. Yurt dışı borçlanması ile emeklilik düzenlemesi yaygınlaştırıldı. Yurt dışında yaşayan Türklerin genel seçimlerde oy kullanması da sağlandı. 2020 yılında da bu çalışmalara devam edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Büyük diaspora buluşması, gençlik destek programı, spor destek programı, aile merkezleri kurulması gibi adımlar atılacak.