Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesinin ardından, yeni hükümet arayışlarında resmi müzakere süreci başlıyor. AK Parti kurmayları, üç partiyi kapsayacak ve “nezaket ziyareti” niteliği taşıyacak. Milliyet'te yer alan habere göre ilk tur görüşmelerin bayramdan önce gerçekleştirileceğini, ilke ve prensiplerin konuşulacağı tabloyu netleştirecek CHP ve MHP'nin yer alacağı 2. tur ziyaretlerin de bayram sonrası yapılacağını bildirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda dün Meclis Başkanlık Divanı seçiminin tamamlanmasının hemen ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün başlayacak Bosna-Hersek ziyaretini de dikkate alarak Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verdi. Böylece yeni hükümetin kurulması için Anayasa'da öngörülen 45 günlük süre bugün itibariyle başladı. Siyasi kulislerde, resmi müzakere sürecinde her partinin daha farklı bir tutum takınabileceğine işaret ediliyor.
Siyasi kulislerde dillendirilen senaryolarda dikkate alındığında Türkiye'yi 45 günlük Anayasal süre sonunda şu ihtimaller bekliyor:
AK Partili uzun ömürlü koalisyon: AK Parti'nin CHP ya da MHP ile anlaşarak, en az 2 yıl sürecek, erken seçim şartı olmayan bir koalisyon kurması ihtimali.
AK Partili erken seçim şartlı koalisyon.
Azınlık hükümetiyle erken seçim. MHP ya da bir başka partinin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurma seçeneği.
3 partili muhalefet hükümeti kurulması. Davutoğlu'nun koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması halinde görev Kılıçdaroğlu'na geçecek. Ak Partili seçenekler ilk turda tüketildiği için Kılıçdaroğlu'nun tek alternatifi muhalefet bloğunu kapsayacak bir koalisyonu zorlamak olacak. 3 muhalefet partisinin koalisyon çatısı altında buluşması zor görünüyor.
Koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması halinde, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'daki yetkisine dayanarak seçimin yenilenmesi kararı alması gündeme gelecek. Bu durumda mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve yerine Meclis'te grubu bulunan 4 partinin oranlarına göre koltuğa sahip olacağı Geçici Bakanlar Kurulu'nun yönetiminde Türkiye, 45 günlük sürenin sonundaki 90. günü takip eden ilk pazar günü yeniden sandık başına gidecek.
Mevcut hükümetle Meclis kararıyla seçime gidilmesi. AK Parti'nin koalisyon arayışlarının sonuçsuz kalması halinde, Geçici Bakanlar Kurulu yönetiminde seçime gidilmesi yerine, mevcut hükümet işbaşındayken seçime gidilmesini sağlayacak şekilde 45 günlük süre dolmadan önce Meclis'ten erken seçim kararı çıkarılması.