Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) emniyet yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 emniyet müdürü, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından FETÖ'nün emniyet yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, tanık ve şüphelilerden alınan ifadeler üzerine yeni zanlılara ulaşıldı.
Yapılan araştırma sonucunda isimleri tespit edilen 4 emniyet müdürü, savcılığın talimatıyla gözaltına alındı. Şüpheliler, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.
Savcılığın sevk yazısında, FETÖ/PDY'nin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirmeyi, aynı zamanda uluslararası düzeyde de etkili siyasal ve ekonomik güç haline gelmeyi amaçladığı belirtilerek, örgütün bu amaca ulaşmak için tüm hukuk dışı yöntemler ile cebir ve şiddete başvurmaktan kaçınmadığı ifade edildi.
FETÖ'nün, Milli Güvenlik Kurulu kararı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün mütalaasıyla, Terörle Mücadele Kanunun 1. maddesi anlamında silahlı bir terör örgütü olduğu aktarılan sevk yazısında, şunlar kaydedildi:
''FETÖ, özellikle 2011 yılının ikinci yarısından itibaren öngördüğü amacına ulaşmakta engel olarak gördüğü Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini hedef almaya başlamış, bu amaçla daha sonra kumpas olduğu anlaşılan 7 Şubat 2012 tarihli MİT soruşturmasını, 17-25 Aralık 2013 soruşturmasını, 1-19 Ocak 2014 MİT tırları soruşturmasını mensupları aracılığıyla yaptırmış, tüm bu soruşturmaların Türkiye Cumhuriyetini hedef alan kumpas soruşturmaları olduğunun anlaşılması ve amacına ulaşamaması üzerine de örgüt son olarak 15 Temmuz'da darbe teşebbüs eylemini gerçekleştirmiştir.''
Yazıda, söz konusu 4 emniyet müdürünün, FETÖ'nün toplantı ve organizasyonlarına katıldıkları, örgüt lideri ve diğer örgüt yöneticilerinden emir ve talimat aldıkları, örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde yer aldıkları belirtilerek, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu tereddüde meydan vermeyecek şekilde işledikleri ifade edildi.
Sevk yazısında, şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu dikkate alınarak tutuklanmalarına karar verilmesi talep edildi.
Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de ifadesini aldığı 4 emniyet müdürünün ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan tutuklanmasına karar verdi.