15 Temmuz gecesi 31 gemi, darbeciler sözde sıkıyönetim emirlerini yayınlamadan önce limanlardan ayrılarak denizlerdeki kritik noktaları tuttu. İstanbul Boğazı'nı da trafiğe kapatan darbeciler, bulundukları noktalarda top atışı bile yaptı. Darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından tutuklanan darbeciler mahkemede hesap verirken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki kriptolar da ankesörlü-kontörlü telefon soruşturmalarıyla deşifre ediliyor.
FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına ağır darbe vuran ankesörlü telefon soruşturması kapsamında deşifre edilen kriptolara operasyonlar da hız kesmeden devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki kriptolar için düğmeye bastı. Başsavcılık, mahrem imamların deşifre etmemek için ankesörlü-kontörlü telefonlardan irtibat sağladığı denizci 34 kripto subay hakkında gözaltı kararı verdi. Ankara merkezli gerçekleştirilen operasyonda, 15 Temmuz gecesi darbeci gemilerin seyre kalktığı üslerin bulunduğu Yalova, Gölcük, Erdek ve Marmaris'te de gözaltı işlemleri yapıldı.
Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, 34 şüpheliden 4'ü kıdemli albay, 2'si yarbay, 11'i binbaşı 14'ü yüzbaşı, 3'ü de üsteğmen rütbesinde. Ayrıca söz konusu şüphelilerden hala aktif görevde olanların da bulunduğu belirtilirken, 3'ünün ihraç edildiği kaydedildi. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda uygulamaya sokulan FETÖMETRE ile FETÖ irtibatı ortaya çıkarılan 16 şüpheli hakkında geçici görevden uzaklaştırma kararı alındığı öğrenildi. Şüphelilerden görevde olanların arasında tabip, mühendis ile kritik birimlerde çalışan subayların da olduğu ifade edildi.
Periyodik ve ardışık arama sistemine takılan şüphelilerin en az 8 kez arandığı belirlendi. En çok aranan şüpheli Binbaşı Şenol K.'nin ise 9 farklı ankesörlü telefondan 98 kez konuştuğu anlaşıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan şüphelilerden ayrıca Kıdemli Albay Mesut M.'nin 4 farklı ankesörlü telefondan 30, Kıdemli Albay Şener Gökdemir'in 2 farklı ankesörlü telefondan 8, Kıdemli Albay Mehmet Emin A.'nın 3 farklı ankesörlü telefondan 9 kez arandığı tespit edildi. Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, diğer şüphelilerin ankesörlü telefonlarla konuşma sayıları şöyle: Yarbay Mustafa Ünlüer 49, Yarbay Ayhan A. 20, Kıdemli Binbaşı Fatih Y. 46, Kıdemli Binbaşı Süleyman Ö. 30, Binbaşı Harun H. 65, Kıdemli Yüzbaşı Recep Ç. 46, Yüzbaşı İbrahim U. 35, Yüzbaşı Sedat D. 26, Kıdemli Üsteğmen Emre A. 60, Kıdemli Üsteğmen Ahmet G. 16.
Öte yandan Malatya merkezli 8 ilde FETÖ/PDY'nin "askeri mahrem yapılanması"na yönelik operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı. Bitlis merkezli 14 ilde düzenlenen FETÖ operasyonunda ise 27 kişi gözaltına alındı.
Bursa’da FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen için yaptırıldığı ve örgütsel faaliyetlerde kullanıldığı gerekçesiyle el konulma tedbiri uygulanan malikanenin, Türk Ceza Kanunu’nun 54. maddesine göre devlete geçmesi amacıyla müsadere davası açıldı.
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ/PDY ile ilgili açılan davada tutuksuz yargılanan iş adamı S.Ş.’ye ait otomotiv firmasının üzerine kayıtlı lüks malikanenin, örgütün üst düzey toplantıları için kullanıldığı bilgisine yer verildi.
İddianamede, bilgisine başvurulan gizli tanığın, “Bu şahısların FETÖ’cü olduğunu biliyorum, Fetullah Gülen’in de Türkiye’ye gelince bu malikanede kalacağına dair söylentiler var” dediği bildirildi.
İddianamede, “Taşınmazın, FETÖ/PDY’nin örgütsel faaliyetlerinde kullanıldığı ve üst düzey toplantıların yapıldığına dair yeterli şüphenin oluştuğu anlaşılmıştır. müsaderesine karar verilmesi iddia ve talep olunur” denildi.