İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan 1453 sayfalık iddianameyi onaylayarak, terör suçlarına bakmakla görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği öğrenildi.
Mahkeme heyetinin, iddianameyi değerlendirmesi için 15 gün süresi bulunuyor. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde şüpheliler, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. Mahkemenin, herhangi bir eksiklik bulursa iddianameyi iade etme hakkı da bulunuyor.
Bu arada mahkeme heyeti, savcılığın, bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen ile iki numaralı şüpheli olan yardımcısı Sinan Dursun hakkındaki tutuklama taleplerini de değerlendirecek.
İddianamede, Fetullah Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 67 şüpheli hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, şüpheli 2 polis hakkında da ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, Berat Albayrak, Serhat Albayrak, Hakan Fidan, İsmail Rüştü Cirit, Nihat Ömeroğlu ve Yalçın Akdoğan "müşteki", Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakan ve milletvekilleri de "mağdur" olarak yer alıyor.