|

2012 LYS'de soru çalmışlar

Paralel yapının, cumhuriyet tarihinin en büyük soru hırsızlığını yaptığı 2010 yılındaki KPSS’den sonra 2012 yılındaki LYS’de de hırsızlık yaptığı ortaya çıktı. Soruların verildiği bir öğrenci, kendisine GATA Tıp Fakültesi’ne girmesi için baskı yapıldığını da anlatarak “Bana oralarda kılınan namazın sevabının Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kıldığı namazla eş değer olduğunu söylediler” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2015 Salı
Güncelleme: 00:17 - 29/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tüm kurumları ele geçirmek için soru hırsızlığı yaptığı bir sınav daha deşifre oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2012 Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) giren öğrencinin, 'soruların kendisine sınavdan önce verildiği' itirafı üzerine harekete geçti. Başsavcılık, LYS-1 kısmında yer alan geometri ve matematik sorularının cemaat evlerinde dağıtılmasına ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcılık, sınavdaki kitapçıkların imha edilip edilmediğinin araştırılmasını istedi. Eğer kitapçıklar imha edilmemişse söz konusu sınavda başarı gösteren adayların kitapçıkları incelenecek ve kitapçıklarda herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığına bakılacak.



FARKLI DERSHANELERE GÖNDERDİLER


Özellikle cemaat dershanesine giden adayların kitapçıkları ve puanları ayrıntılı olarak araştırılacak.


Soruşturmanın başlamasını sağlayan öğrencinin itirafları ise paralel yapının kirli yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. Paralel yapının evlerinde kaldığı dönemde, cemaate ait olmayan bir dershaneye gittiğini anlatan itirafçı öğrenci, “Gülen cemaatinin evinde kalan öğrencilerin bazıları cemaate bağlı olmayan dersanelerde eğitim görüyorlardı. Hem cemaat evinde kalıp hem de cemaate bağlı dersaneye kayıt yaptırmıyorlardı. Zeki öğrencileri deşifre olmamaları için farklı dersanelere yönlendiriyorlardı” dedi.



SORULAR ÖNCESİ YEMİN SEANSI


İtirafçı, 2012 LYS matematik-geometri sınavından 3 gün önce cemaat evine gittiğini ve yemin ettiğini belirtti. İtirafçı, “Birazdan göreceğim belgeler ve görseller hakkında kimseye bir şey söylemeyeceğime, herhangi bir kurum ve kuruluşa söylemeyeceğime, bu konuda herhangi bir imada dahi bulunmayacağıma annem, babam, arkadaşlarım, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim” yazılı yemin metnini 3 defa sessiz, 3 defa sesli besmele çekerek okutturduklarını dile getirdi.



NAMAZI ALET ETTİLER


Sınavdan bir hafta sonra FEM Dershanesi'nin bir şubesine çağırıldığını ifade eden itirafçı, dersaneye gittiğinde soruları kendisine veren kişinin de orada olduğu kaydetti. İtirafçı ayrıca, cemaat abisinin tercih zamanı Gata Tıp Fatültesi'ni tercih etmesini söylediğini dile getirerek, “Bu kişi bana, 'GATA Tıp Fakültesi'ne dinsiz insanlar geleceğine bizim cemaatten birilerinin gelmesi daha uygundur' dedi. Ayrıca bu kişi, oralarda kılınan namazın sevabının Fethullah Gülen Hocaefendi'nin kıldığı namazla eş değer olduğunu bizzat Hocaefendi'nin söylediğini bana söyledi. Vicdanen rahatsız olduğum için bilgi vermek istedim. Cemaatin amacının beni kullanmak olduğunu anladım. Gerçek niyetlerinin çalışkan öğrencilere yardım etmek değil cemaatin menfaatleri doğrultusunda kullanmak olduğunu anladım” ifadelerini kullandı.



Paralel abilerden taktik


Dershanede yemin ettikten sonra abisinin kendisine, “Biz işimizi garantiye alacağız. Cihad yolunda herşey mübahtır” dediğini aktaran itirafçı, kendisine verilen 38 matematik 23 geometri olmak üzere toplamda 61 soru ve cevabı ezberlediğini ifade etti. Cemaattekilerin kendisine, sınava girdiğinde ezberlediği belli olmasın diye kitapçık üzerinde işlem yapması ve kağıdı boş bırakmaması gerektiğini söylediğini anlatan itirafçı, “Sınav kitapçığını açtığımda soruların cemaat evinde bana gösterilen sorular olduğunu görünce heyecanlandım. Soruların hepsini ilk 15 dakikada bitirdim. Görevliler 15 dakikada soruları bitirdiğimi bilmesinler diye de oturduğum yerden kalkmayarak soruları çözüyormuş gibi yaptım” dedi.




#Fetullahçı Terör Örgütü
#fem dershaneleri
#fetö
#soru çalma
#lys
9 yıl önce