Kamu kurumları ve devletin güvenliğine ilişkin çok önemli düzenlemelerin yeraldığı KHK’lar, FETÖ kumpasları sonucu Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılmak zorunda kalan pilotlara en uygun şartlarda dönüş imkanı açtı. Yıllardır zaten örgüt baskısına maruz kalan vatansever pilotlar, 2012 yılında zorunlu hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla indirilmesiyle birlikte daha da zor duruma düşmüş ve çok sayıda subay ordudan ayrılarak sivil havayolu şirketlerine geçmişti.
Pilotlara ilişkin KHK maddesinde, “Fiili hizmet süresinin düşürülmesi ve pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülüklerine yönelik düzenlemelerin ardından TSK’dan ayrılan pilot subaylar, uçuş için gerekli şartları sağlamaları ve haklarında yaptırılacak güvenlik soruşturmalarının olumlu geçmesi kaydıyla, ihtiyaç duyulan hava aracı tiplerinde ilgili kuvvet komutanının teklifi ve Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla 18 yıllık yükümlülük süresini tamamlamaları için yeniden subay olabilecek” hükmü yer aldı. Bu hüküm uyarınca, FETÖ’nün baskıları neticesinde TSK’dan ayrılan yaklaşık 200 pilot yeniden göreve dönebilecek ve hizmet süresini 18 yıla tamamlayacak. Bu kapsamda olan 200 civarı pilottan 100’ünün F-16 pilotu olduğu öğrenildi.
TSK’ya dönen pilotlar, emsallerinin bulunduğu rütbelere terfi ettirilecek, dışarıda geçirdikleri süreler rütbe bekleme süresinden, uçuş süreleri ise uçuş hizmet süresinden sayılacak. Pilot subayların uçuş tazminatları da uçuş sürelerine bakılmaksızın 23 uçuş hizmet yılı esas alınarak belirlenecek. Atanan pilot subaylardan ilgili yönetmeliğe göre sağlık yeteneklerini sonradan kaybedenlerin yükümlülükleri sona erecek. Görevlendirildikleri hava aracı tipinde sağlık dışındaki nedenlerle uçuculuk niteliğini kaybedenlerle TSK’dan ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlik suçu işleyenlerin ilişikleri kesilecek ve sivil pilot sertifikaları ilişik kesme tarihinden itibaren kalan yükümlülük süresi kadar iptal edilecek. Subay olarak nasbedilen pilotların çalıştıkları firmalarla yaptıkları iş sözleşmeleri, TSK’da görev yaptıkları sürece askıya alınacak. Görev süreleri sona erenler, görev öncesi çalıştıkları firmalar tarafından yeniden istihdam edilecek.
TSK’dan emekliye sevk edilen, istifa eden ya da kendi isteğiyle ayrılan subaylardan 10 havacı tuğgeneralin rütbeleri, FETÖ ile ilişkileri nedeniyle söküldü. 15 Temmuz ihanetine de katılan bu isimler emekli tuğgeneraller Ercan Dursun, Uğur Buldu, Mehmet Arif Pazarlıoğlu, Mustafa Rüştü Çelenk, Atilla Yurttaş, Necip Yılmaz, Murat Yalçınel, Aydın Gündüz, Ersal Ölmez ve Semih Koşucuoğlu’dan oluştu. Emekli kimlikleri iptal edilen eski Hava Kuvvetleri personeli, artık mesleki unvan ve sıfatları kullanamayacak, mesleğe bağlı sağlanan haklardan yararlanamayacak. FETÖ’cü generallerin silah ve pilot ruhsatları da iptal edildi.
*Darbeye teşebbüs suçları ile terör suçlarında azami tutukluluk süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.
*Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen çeşitli dernek ve kurumların da kapatılmasına karar verildi. Bu kurumlar şöyle: Mavi Derneği (Batman), Kuran Sevenler Derneği (Antalya), Antalya Çağlayan Lisesi Mezunları Derneği, Rojeva Medya gazetesi (Diyarbakır), Gazete Şujin (Diyarbakır) ve Dicle Medya Haber Ajansı (Diyarbakır). Daha önceki KHK’larla kapatılan Radyo 59, Özel Donegen Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi (İstanbul) ile Mahmudiye Sosyal Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (Gaziantep) ise yeniden açılmasına izin verildi.
*Yeni KHK ile hakim ve savcı ile hakim adayı kadroları ihdas edildi. KHK’ya göre, Adalet Bakanlığı taşra teşkilatlarında 4 bin hakim ve savcı, 2 bin de hakim adayı kadrosu oluşturuldu.
*Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kurul başmüfettişi ve müfettiş olmak üzere 100 kadro ihdas edildi. Buna göre, HSK’da, 30 kurul başmüfettişi, 70 kurul müfettişi kadrosu açıldı.
*Adalet Bakanlığı bünyesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruların incelenmesi için İnsan Hakları Dairesi Başkanlğı oluşturuldu. Buraya 4 daire başkanı kadrosu ihdas edildi.
*Gizli soruşturmacı, kovuşturma evresinde tanık olarak dinlenmesinin zorunlu olması halinde, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan veya ses ya da görüntüsü değiştirilerek, özel ortamda dinlenebilecek.
*Çıkarılan KHK ile, askeri yargının ardından askeri cezaevleri de kapatıldı.
*Kaldırılan askeri yargı mercilerinde görülen dosyalardan Askeri Yargıtay’dakiler Yargıtay’a, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde kanun yolu incelemesi aşamasında olanlar Danıştay’a, diğerleri Ankara idare mahkemelerine gönderilecek.
*Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı harp okullarında eğitim ve öğretimden dekan sorumlu olacak. Milli Savunma Bakanı tarafından atanacak dekanın rütbe karşılığı harp okulu komutanıyla aynı olacak, okul komutanı ile arasında astlık-üstlük ilişkisi bulunmayacak.
*Açıklanan KHK ile 928 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 57 kişi görevine iade edildi. Bunun yanında FETÖ üyeliği şüphesiyle açığa alınan 734 emniyet teşkilatı mensubu, İçişleri Bakanlığı oluru ile görevlerine iade edildi.
*Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yerin ağır ceza mahkemesine verildi.
*Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyon üyeleri hakkında çeşitli suçlardan soruşturma açılması, başbakanın iznine bağlandı.
*Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamayacak.
*Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye hapis cezasının yanısıra 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesinin önü açıldı.
*Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatına 32 bin 12 kadro ihdas edildi.
* Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’nın adı ‘Özel Harekat Başkanlığı’ olarak değiştirildi. Başkanlık,Polis Akademisi seviyesine çıkartıldı. Düzenleme ile Özel Harekat Başkan Yardımcıları ile Özel Harekat Müdürü, birinci sınıf emniyet müdürü olacak.
*Toplam kontenjanın yüzde 20’sini aşmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığı’nca belirlenecek sayıda önlisans mezunu, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınabilecek.
*İllerde sağlık alanında en yetkili ‘İl Sağlık Müdürü’ olacak. Halk Sağlığı Kurumu ve Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlıkları yürürlükten kaldırılarak ‘genel müdürlük’ olarak düzenlendi (Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü).
*KHK ile, doktorların çalışma süresi uzatıldı. Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimlere 72 yaşına kadar çalışabilme imkanı getirildi.