YÖK üyesi Prof. Rahmi Er, FETÖ soruşturmaları kapamında devlet üniversitelerinde 440’ı profesör, 525’i doçent, 654’ü yardımcı doçent olmak üzere toplam 2 bin 239 akademisyen hakkında işlem başlatıldığını açıkladı.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Türkiye'nin en önemli gündemini oluşturan Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) ilişkin yükseköğretim alanında yürütülen mücadele kapsamında YÖK'ün girişim ve faaliyetlerine dair açıklamalarda bulundu. Önceki gün toplanan genel kurulda, karara bağlanan maddeleri de açıklayana Er, YÖK olarak yürütülen faaliyetlere yönelik kamuoyunu belli zaman aralıklarıyla bilgilendirme kararı alındığını söyledi.
Er, kamuoyunun merak ettiği konulardan biri olan ve yaklaşık 65 bin üniversite öğrencisini ilgilendiren, kapatılan 15 vakıf üniversitesiyle ilgili varılan kararlarla ilgili bilgi verdi. Kapatılan 13 vakıf üniversitesinin öğrencilerinin yerleştirileceği üniversitelerin belirlendiğini kaydeden Er, öğrenci sayısı fazla olan Fatih Üniversitesinin öğrencilerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, Kanuni Üniversitesinin ise eğitim öğretime başlamadığını belirtti.
Üniversitelerdeki FETÖ'yle mücadele çalışmalarını da anlatan Er, YÖK bünyesinde OHAL Komisyonu oluşturulduğunu söyledi. Komisyonla üniversitelerdeki görevden alma ve soruşturmalarla ilgili süreçlerin takip edildiğini belirten Er şöyle devam etti: “Dün itibarıyla devlet üniversitelerimizde 440'ı profesör, 525'i doçent, 654'ü yardımcı doçent olmak üzere toplamda 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerimizde ise 79'u akademik, 18'i idari olmak üzere toplam 97 personel hakkında işlem başlatılmış ve yürümektedir. Akademik personelle ilgili işlemler, üniversitelerimizde başlatılmış işlemlerin tamamlanmasından sonra kısa süre içinde YÖK'te, idari personelle ilgili işlemler ise 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ilgili üniversitelerde sonuçlandırılacaktır."
Bu bağlamda bazı üniversitelerin rektörlerinin de açığa alındığını hatırlatan Er, "Kamuoyunun şundan emin olmasını istiyoruz: Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizi FETÖ/PDY terör örgütünden tamamıyla temizleyeceğiz, bundan kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Önümüzdeki günlerde bu konuda tekrar sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi.
Prof. Er, 17 üniversitede rektörlük seçimlerinin de ertelendiğini kaydederek, "Şu süreçte seçim yapılabilmesi için uygun zeminin olmadığını düşünüyoruz. Seçimler manipüle edilebilir. Bu üniversitelerimizdeki rektörlerimiz görevlerinin başlarındadır, onların görev süreleri eylül ayında sona erecektir" diye konuştu.
Prof. Rahmi Er, kapatılan FETÖ üniversitelerindeki öğrencilerin hangi okullara yerleşeceğini de açıkladı: “Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından İpek Üniversitesi öğrencileri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine, Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesine, Canik Başarı Üniversitesi öğrencileri Ondokuz Mayıs Üniversitesine, Selahaddin Eyyubi Üniversitesi öğrencileri Dicle Üniversitesine, Melikşah Üniversitesi öğrencileri Erciyes Üniversitesine, Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Necmettin Erbakan Üniversitesine, üniversitenin diğer öğrencileri Selçuk Üniversitesine, Şifa Üniversitesi öğrencileri Ege Üniversitesine, Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri Yıldırım Beyazıt Üniversitesine, Zirve Üniversitesi öğrencileri Gaziantep Üniversitesine, İzmir Üniversitesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesine, Murat Hüdavendigar Üniversitesi öğrencileri İstanbul Üniversitesine, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesine, Gediz Üniversitesinin diğer öğrencileri İzmir Katip Çelebi Üniversitesine, Süleyman Şah Üniversitesi öğrencileri İstanbul Medeniyet Üniversitesine yerleştirilecekler."