FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi düzenlediği darbe girişimi saatler içinde başarıyla püskürtülürken, Türkiye o günden bu yana attığı adımlarla yeni bir tarih yazıyor. Ekonomiden askeri operasyon gücüne, bilim ve sanayiden dış politikada kurulan bağlara kadar farklı alanlardaki faaliyetler Türkiye'yi 2023 hedeflerine her geçen gün daha da yaklaştırıyor.
İstanbul ve Ankara'da 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçekleştirdiği hain darbe girişimi vatandaşların kararlı mücadelesi, emniyet ekiplerinin operasyonları ve hükümet yetkililerinin attığı adımlar neticesinde başarıyla püskürtüldü. Herhangi bir ülkenin etkisini uzun yıllar atlatamayacağı girişim, Türkiye'de ise kısa sürede etkisini kaybetti. 2023 hedefleri doğrultusunda son yıllarda başlatılan projeler aksamadan sürdürülürken, 15 Temmuz'dan bu yana hayata geçirilen faaliyetler de tarihe geçti.
Türkiye ekonomisinde son yıllarda hedeflenen büyüme oranları, sektöre olumlu katkı sağlıyordu. Ekonomik çalışmaların olumlu etkisini gösterdiği ve olgunlaştığı günlerde FETÖ'nün darbe girişimi yaşandı. Dış odakların destek verdiği girişimin başarıyla püskürtülmüş olmasına rağmen Türk ekonomisinin değer kaybetmesi amaçlandı. 16 Temmuz sabahı itibarıyla yaşananlar ise darbe girişimini destekleyenler için adeta ders niteliğinde oldu. Ekonomik plan ve programlar hız kesmeden sürdürülürken, bir süre sonra yeni projelerin de hazırlanarak hedef büyütüldüğü görüldü.
- Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2018 ve 2019 yıllarında büyümeyi yeniden yüzde 5'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
15 Temmuz darbe girişimini başarıyla püskürten Türkiye, dış odakların ekonomik saldırılarına maruz kalıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in iki ay önce Türkiye'nin kredi notunu düşürmesiyle başlayan süreç, bugünlerde dolar kurları ve diğer faktörler aracığıyla devam ettiriliyor.
Ekonomik yatırımların yanı sıra uygulama ve geliştirme alanında da atılan adımlar darbe girişiminin etkisinin olmadığını gözler önüne serdi. Son yıllarda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerinin 'yerli üretim' konusundaki kararlılığı, 15 Temmuz'un ardından da hız kaybetmedi. Taşımacılıktan askeri donanıma kadar güç gerektiren alanlarda Türkiye büyük yol katetti.
Köprü, havalimanı ve tünel gibi yüzlerce mega proje için yatırımlar aynı kararlılık 15 Temmuz sonrası sürdürüldü. Başbakan Yardımcısı Şimşek'in bu noktadaki ifadeleri de süreci tamamlar nitelikte: "15 Temmuz girişimi Türkiye'nin yatırım hikayesini güçlendirdi. Türkiye ışığa doğru giden bir trend içinde."
- Asya ve Avrupa'yı deniz altından karayolu tüneliyle birleştirecek Avrasya Tüneli inşaatında sona yaklaşıldı. Mega projeler arasında yer alan Avrasya Tüneli, 20 Aralık'ta açılacak.
FETÖ'cü askerlerin yer aldığı hain darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde geniş çaplı bir soruşturma süreci başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı gibi benzer kurumların da geçirdiği soruşturmalar neticesinde FETÖ'yle bağlantılı teröristler görevlerinden uzaklaştırıldı. Darbe girişiminin ardından Türk ordusunun uzun bir 'toparlanma' süreci geçirmesi dış odaklarca beklendi. Denklemleri tersine çeviren en büyük olay ise Fırat Kalkanı Harekatı oldu.
Sınırın Suriye tarafının terör unsurlarından arındırılması için başlatılan sınır ötesi operasyon ile Özgür Suriye Ordusu ve diğer muhalif gruplar desteklendi. Türk ordusu ilk hedef olarak belirlediği Cerablus'ta kontrolü kısa sürede sağlarken, ilerleyişin bugün dahi sürdürüldüğü öğrenildi.
Harekatın başarısı gözlerden kaçmazken dikkatleri çeken bir ziyaret ise dikkati çekti. Geçtiğimiz aylarda ABD'ye giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın görüşmelerde bulunduğu esnada, Fırat Kalkanı Harekatı'nın sorunsuz bir şekilde sürdürüldüğü görüldü. Bu kapsamda sınır ötesi harekatın komuta kademesinde sekteye uğramadan başarıyla devam etmesi, TSK'nın başarısının net göstergelerinden biri oldu.
15 Temmuz gecesi ve sonrasında Avrupa Birliği üye ülkelerin, Türkiye'ye yönelik manipülatif tutumu dikkatleri çekti. İlan edilen OHAL'in ardından başlayan uygulamaları uluslararası arenada çarpıtan AB yetkililerine karşı Türkiye diplomasi kanalını geniş çaplı olarak kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu başta olmak üzere Türk yetkililerin yoğun bir şekilde çeşitli mecralar üzerinden 15 Temmuz'u anlattığı görüldü.
Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesi, yükselen güç olması ve AB'ye halk desteğinin azalması AB cephesi tarafından kabul edilemedi. Bu noktada AB'li yetkililer, Türkiye'yi hedef alan açıklama ve kararlarıyla adeta darbe girişimini destekleyenlerin yanında tavır sergiledi.
Öte yandan Asya ve Afrika ülkeleriyle kurulan yoğun dostluk ilişkilerinin yeni bir süreci inşa etmesi ise darbeyi isteyenlerin planlarını alt üst etti.
- Şanghay alternatifi gündeme geldi
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Bizi rahatlatır' diyerek yeşil ışık yaktığı Şanghay İşbirliği Örgütü'nden yeni bir hamle geldi. Erdoğan'ın sözlerini Rusya ve Çin'in desteklemesinin ardından Türkiye, oybirliğiyle Şangay Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanı oldu. İlk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.
Türkiye'nin 15 Temmuz'un ardından her alanda attığı kararlı adımların son örneği ise geçtiğimiz günlerde bilim alanından geldi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu, bugün saat 16.51'de Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. Fırlatma törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha ileriye gitmek zorundayız. Uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. Bu konuda daha fazlasını yapmamız gerekiyor" dedi.