Dün üç partinin de liderini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ardından Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti.
Dün üç partinin de liderini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Bakanlar Kurulu'na da başkanlık etti. Bakanlar Kurulu, darbe girişiminin ardından ikinci kez, OHAL ilk kez toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı 3 saat 20 dakika sürdü. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Başbakan Binali Yıldırım toplantıda alınan tarihi kararları açıkladı.Yıldırım'ın özetle şunları kaydetti:
Cumhurbaşkanımızın başkanlığında parti liderleri olarak yaptığınız verimli ve tarihi görüşmeden kısa bir süre sonra da Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 20 Temmuz tarihinde aldığımız olağanüstü hal ilanı ile ilgili uygulamaları ve yapılan hazırlıklar gözden geçirildi. Toplantıda yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili konuları görüştük ve bunları karara bağladık. Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Bununla ilgili kararname yayınlanacaktır.
Bakanlar Kurulu toplantımızda ülkemizin bir daha ne FETÖ ne de bölücü herhangi bir terör örgütünün darbe tehdidine maruz kalmaması için yapılması gereken kurumsal yapılanma çalışmalarına da devam edilmesine karar verdik. Bu çerçevede atılacak adımların bundan sonraki çalışmalar sürdürülecek. İstanbul ve Ankara'da bir 'şehitler anıtı' kurulmasını kararlaştırdık. Darbecilerin ilk hedef olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine de karar verilmiştir.
Yüksek Askeri Şura'da bir günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. Yani üç güne yapmayacağız. YAŞ'ta emekliye ayrılması gereken personel, terfi yapılması söz konusu askeri personel ve atamalar görüşülecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkarılacak personel için zaten 667 sayılı kanun hükmünde kararname işleyecek. Jandarma ataması ve diğer kuvvet komutanları ataması zaten müşterek kararname ile yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlerle gerçekleştirdiği zirveye dair bir soruyu yanıtlayan Yıldırım, 15 Temmuz konusunda tam bir anlayış birliği olduğunu söyledi. Özellikle kısa vadede sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliğinin mutabakatla yapılabileceğini belirten Yıldırım şöyle konuştu: “Bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak tamamen yeni Anayasanın, yine bütün partilerin katılmayla hazırlanması konusunda da bir görüş birliği olduğunu gördük." Başbakan değişiklik paketinde ne gibi maddeler olacağının sorulması üzerine "Gerek yargı birliği ile ilgili gerek diğer bazı hususları içeren küçük bir paket. Bunun üzerinde her partiden arkadaşlar çalışacak ve genel başkanları seviyesinde değerlendirip ona göre adımları atacağız" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, ABD'li Bloomberg News kanalında soruları yanıtladı. Silahlı Kuvvetler başta olmak üzere, ciddi bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Başbakan Yıldırım, sorunları ortadan kaldıracak yapılanmaya gideceklerini söyledi. Yıldırım 'Erken seçim iddialarını' ise kesin bir dille yalanladı: Erken seçim söz konusu değil, altını çiziyorum ve net olarak ifade ediyorum. Seçim yok, geçim var. Vatandaşın geçime ihtiyacı var, işe güce ihtiyacı var. Bir daha seçimle kaybedecek vaktimiz yok.