Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda vahşice öldürdükten sonra ülkelerine kaçan 15 kişilik Suudi infaz timinin yargılanmasına dair süreç işliyor. Suudi makamlarının 'tutukladık' dediği tim üyelerinin, Suudi Arabistan'daki yasalar gereğince cinayetten yargılanması ve bunun sonucu olarak da idam edilmeleri gerekiyor. Hukukçulara göreyse Suudi yönetimi işi cinayet dışına taşımak ve siyasi bir suçtan hüküm vermek niyetinde. Türkiye'de idam kararı olmadığı için infaz timinin ülkemize iadesinde ise bu seçenek ortadan kalkıyor.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Başkonsolosluk'ta vahşi bir cinayete kurban gitmesinin üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçti.
Olayın ilk gününden itibaren elindeki delilleri ve topladığı delilleri dünya kamuoyuyla paylaşan Türkiye, cinayeti işleyen 15 kişilik infaz timinin tüm adımlarını da ortaya çıkarmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin detaylarını tüm dünyayla paylaştığı tarihi konuşmasında, "Bu 15 kişilik infaz timine Suudi Başkonsolosluğunda çalışan 3 kişi de yardımcı oldu. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. Dolayısıyla 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılması teklifimdir" ifadesini kullanmıştı.
"Arabistan yasalarına göre idam edilmeleri gerekli"
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, mevcut durumun çok net bir şekilde 'cinayet' suçlaması üzerinden ilerlediğini ve Türkiye'nin bugüne kadar attığı tüm adımların bu gerçek üzerine inşa edildiğini vurguladı.
- Suudi Arabistan'ın dünyada 'idam cezalarıyla' sıklıkla gündeme geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Kuran, "Ülkenin özellikle cinayet konusundaki 'hassasiyeti' herkesin malumu. Bu suça karışanlar idam edilmekle kalmıyor, kimi durumlarda bedenler çarmıha gerilip halka izletiliyor" dedi.
İnfaz timi için Arabistan bir kaçış yolu düşünecektir
Suudi infaz timinin Kaşıkçı cinayetindeki tüm bağlantılarının Türk güvenlik güçlerince en ince ayrıntısına kadar ortaya çıkarılarak, dünyayla paylaşıldığının altını çizen Prof. Dr. Kuran, şöyle devam etti:
Belki de bu timin cinayet değil de siyasi bir suçla yargılanmasının önüne açmak isteyebilirler. Ancak tüm dünyanın yakından takip edeceği bir mahkeme sürecinde bu ne kadar mümkün olur, bekleyip göreceğiz."
"Türkiye'ye iade edilirlerse canlarını koruyabilirler"
- Prof. Dr. Kuran, infaz timinin düşük de olsa Arabistan'da idam edilme riski olduğuna dikkati çekerek," Eğer idam edilmek istemiyorlarsa Türkiye'ye iadelerini talep etmeleri en mantıklı yol. Biz ülke olarak Avrupa Konseyi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne tarafız. Bu nedenle idam kararı uygulayamayız. Eğer Türkiye'de yargılanırlarsa biz en fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis verebiliriz. Suudi infaz timi, Türkiye'ye iade edilirlerse canlarını koruyabilirler" şeklinde konuştu.
İnfaz timinin Türkiye'ye iadesi konusu son olarak, Suudi Başsavcı Suud El Muceb'in ülkemizi ziyaretinde gündeme gelmişti. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıİrfan Fidan ve Türk güvenlik güçleri ile Muceb arasındaki görüşmelerde herhangi bir sonuca ulaşılamamıştı.