Polis baskınına karşı önlem olarak şirketteki 170 bilgisayarın 140’ının harddiskini yenileyen İpek Grubu, fotokopi makinelerindeki hafıza kartlarını sıfırlamayı unuttu. Repo kılıfıyla ülke ülke dolaştırılıp aklanan haraç parasının trafiği ise dudak uçuklattı: Tam 121 milyar dolar!
İpek Grubu'na yönelik soruşturmada şok bilgiler ortaya çıkıyor. Grup şirketleri üzerinden 1,5 yılda 121 milyar dolar para trafiği yaşandığı tespit edildi. Şirket, himmet paralarının sisteme sokulması için de ilginç bir yöntem geliştirdi. Yurtdışına gönderilen paraların 'repo' adı altında kazanç gösterilip yeniden ülke içine aktarıldığı belirlendi. İşte Akın İpek'in görünmeyen yüzünü ortaya serecek şok bilgiler:
* Malta ve Bahreyn'e 1,7 milyar dolar gönderildi. Repo olarak işlem gören bu para, 2010 yılından itibaren 1,5 yıl gibi kısa sürede 7,3 milyar dolar olarak ülkeye döndü.
* Himmet paraları Azerbaycan, Sudan, Kıbrıs ve Malta'ya da transfer edildi.
* 1,5 yılda İpek Grubu şirketlerinde toplam 121 milyar dolarlık para trafiği yaşandı.
* Dünyada madenlerde ton başına elde edilen altın miktarı ortalama 1,8-2,3 gram olurken, İpek Grubu'nun madenlerinde elde edilen altın ton başına 6,5 gram çıkmış gibi gösterildi. Böylece kayıtdışı himmet paraları sisteme dahil edilerek aklandı. Bir yandan da zengin maden yataklarından 'altın fışkırdığı' imajı verildi.
* Elde edilen belgelerin çoğunda “5 milyar dolar gönderildi", “2 milyar dolar geri geldi", “2 milyar dolar başka bir yere gönderildi, oradan farklı bir tutar geldi" şeklinde kayıtlar bulunuyor. Sözkonusu para trafiğini Akın İpek, kendi televizyonuna yaptığı açıklamada şöyle itiraf etti: “7 milyar dolardan bahsediyorlar. Bu nedir biliyor musunuz, bizim gibi şirketler paralarını belli vadelerde açma kapatma yaparlar. Siz sadece açmaları alt alta toplar kapatmaları toplamazsanız ortaya 7 milyar dolar çıkar."
* 15 ay içinde 18 şirketi üzerinden büyük çoğunluğu Koza Altın A.Ş olmak üzere 7,3 milyar dolar para 5 defada yurtdışına aktarıldı.
* MASAK raporunda ise para ve altın trafiğine yönelik net rakamlar bulunuyor. Ayrıca MASAK, şirketlerden mali defterleri istemişti. MASAK'a gönderilen defterlerin dışında, ikinci defterlerin de son operasyonla birlikte elde edildiği öğrenildi. Yetkililer, önceki defterlerle baskında ele geçirilen defterleri karşılaştıracak.
* Şirket yöneticilerinin, ifadelerinde milyar dolar iddialarını reddettiği, “Şirketimiz bu kadar para kazanmadı" dedikleri öğrenildi. MASAK'ın raporlarına göre ise hesaplar arasında böyle bir hareketlilik var.
Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağlandığı iddiasıyla soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında yokluğunda tutuklama istedi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, İngiltere'ye kaçtığı tespit edilen İpek hakkındaki talebi kabul ederek, yakalama kararı çıkardı.
"FETÖ yöneticisi olmak", "terörizmin finansmanı", "zimmet" ve "terör örgütü propagandası yapmak"la suçlanan Akın İpek, yurda döndüğü anda yakalanarak mahkemeye çıkarılacak. Tutuklama kararının yüzüne okunmasının ardından da cezaevine konulacak. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 holding yöneticisi de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Ancak savcının talebi üzerine şüpheliler hakkında adli kontrol kararı verilerek yurtdışı yasağı getirildi.
Şirketlerdeki 170 bilgisayarın 140'ının harddisklerinin -muhtemel polis baskınlarına karşı önlem olarak- önceden değiştirildiği belirlendi. 42 siber polis,cihazlardaki belleklerin temizlendiğini tespit etti. Ancak İpek Grubu yetkilileri, fotokopi makinelerinin hafıza kartlarını değiştirmeyi unuttu. Fotokopilerdeki hafıza kartlarının imajı alındı. Yine ana sunucudaki belleklerin de değiştirilmediği, bunlarında imajlarının alındığı öğrenildi. Arama kararlarında Bugün ve Kanaltürk'ün olmasının nedeninin ise bazı belgelerin orada saklanabileceği endişesi olduğuna işaret ediliyor. Yoksa basın kuruluşları ile alakalı bir soruşturma bulunmuyor.
İpek Grubu şirketlerine yapılan operasyonda gözaltına alınamayan holding sahibi Akın İpek'in, TC-IPK tescilli, 14 kişilik Gulf stream 450 tipi özel jetiyle 30 Ağustos sabahı İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiği ve Luton Havaalanı'na iniş yaptığı öğrenildi. Esenboğa Havalimanı'ndan çıkış yapan İpek, ani kaçışından annesini haberdar edemedi. Dün, bilgisayarlarda imaj alma faaliyetlerinin devam ettiği holding merkez binasına gelen Akın İpek'in annesi Melek İpek, oğlunun kaçmadığını öne sürerek, “Akın Bey İngiltere'ye kaçmaz, kaçmadı, kaçmayacak. Çünkü kaçmasını gerektirecek hiçbir şey yok. Akın Bey'in 7 kat yerin altına inseler, gökyüzüne çıksalar bir hatasını bulamazlar, bulamayacaklar da Allah'ın izniyle" dedi