|

12 Eylül gibi yapalım

Balyoz operasyonunda gözaltına alınan Eski MGK Genel Sekreteri ve Ege Ordu Komutanı emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, Balyoz toplantısındaki sunumunda 12 Eylül darbesi gibi bir müdahaleyle tedbir alınmasını istiyor.

00:00 - 6/04/2010 Salı
Güncelleme: 00:49 - 6/04/2010 Salı
Yeni Şafak
12 Eylül gibi yapalım
12 Eylül gibi yapalım

Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın 5-7 Mart 2003 tarihli 1. Ordu'daki plan seminerinde en kötü senaryoyu anlattığı ve bunun ses kayıtlarına da yansıdığı ortaya çıktı. Dönemin 5. Kolordu Komutanı Sarıışık'ın ses kaydı alınan seminerdeki sunumunda ülkenin önemli bir irticai tehdit altında olduğu vurgulanarak gerekirse 12 eylül darbesi gibi bir müdahaleyle tedbir alınması gerektiğini anlatılıyor. Sarıışık, seçime gidilmesi halinde irticai tablonun karşısında yüzde 80'e yakın bir rakam çıkacağını iddia ederek şu ifadeleri kullanıyor: “Bana göre yapılacak en kolay harekat tarzı bir 12 Eylül gibi harekatın baştan itibaren organize edilmek suretiyle bir anda söndürülmesi imkan sağlar. Diye düşünüyorum. Burada tabi söylemek istemedik ama sonunda bunu vurgulamaya çalışıyoruz.”

Kayıtlara göre Sarışık'ın, “Bu konudaki bir başarısızlık Türk Silahlı Kuvvetleri'nin pasifize olmasına, bunun sonucu olarak da Atatürk ilke ve inkılâplarının temeli olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ortaçağ taassubuna bürünmüş bir yapıya dönmesine sebep olacaktır” dediği iddia ediliyor. Ses kayıtlarına göre Sarışık, irticai tehdidin tamamen ortadan kaldırılmasının yolu olarak ise Kurtuluş savaşından olduğu gibi tedbir alınmasını ve irtica sempatizanların da asimile edilmesini gösteriyor.

14 yıl önce