Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimi sonuçları 24 Haziran 2018'in İstanbul sonuçları heyecanla bekleniyordu. Türkiye ve İstanbul için en çok merak edilen seçimlerden biri oldu. İstanbul seçmeni oylarını kullanmak için sandık başına gitti. Bazı partiler barajı geçmeyi hedeflerken Ak Parti ise Yeni Türkiye yolunda hedeflerini gerçekleştirmek istiyor. Partiler İstanbul'dan kaç milletvekili çıkardı Genel Seçim 2018 İstanbul'un nabzı İstanbul seçim sayfamızda!
İstanbul’un Bağcılar ve İzmir’İn Bayraklı ilçelerinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, muhalefetin sorumsuzca verdiği seçim vaatlerini eleştirdi. Yıldırım, özetle şunları söyledi: Türkiye’de son 16 senede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Türkiye’nin aydınlık yarınları için milletin hayallerini gerçeğe dönüştürmek için gece gündüz çalıştık. Bu sürede en büyük desteği sizden gördük. Her zaman yanımızda oldunuz. Darbelerde de yanımızdaydınız. Kumpaslarda da yanımızdaydınız. Sıkıntıda da yanımızdaydınız, güzel günlerde de yanımızdaydınız.
Seçim üzeri adaylar çıktı meydana. Aman ya Rabbim, ne vaatler, ne vaatler. Öyle vaatler veriyorlar ki şaşıyoruz. Fakat diyoruz ki bu vaatleri verenlerin şöyle bir geçmişine bakalım. Bakıyoruz, tek bir eserleri yok. Bu memlekette tek bir çivi çaktıkları yok. Taş üstüne taş koymuş değiller. Ancak bunlar AK Parti’nin yaptığı işlere taş koymuşlardır. Onlara rağmen AK Parti bu işleri yaptı, bu başarıları kazandı.
Vatandaş söylenen söze bakar, ondan sonra da kimin söylediğine bakar. Ona göre de kararını verir. AK Parti’nin yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır. 15 yıl boyunca, dağ gibi hizmetleri kazandıran AK Parti’dir. Sorunları torunlara bırakmayan AK Parti’dir. Dünyada son 10 yılda 10 büyük proje yapıldı, bu 10 büyük projenin 6’sını Türkiye yaptı. AK Parti yapım ekibidir. Bir de yıkım ekibi var unutmayın. Bu seçim, yapım ekibiyle yıkım ekibi arasında geçecek. Yapım ekibini siz biliyorsunuz değil mi? Cumhur İttifakı, Recep Tayyip Erdoğan.
Şimdi bu yıkım ekibinin muhalefet adaylarının söylediklerinde bir tane ortak nokta var. Çok şey söylüyorlar, çok konuşuyorlar, hoş konuşuyorlar, boş konuşuyorlar. Ama bir tane ortak söyledikleri şey var: ‘Biz iktidar olursak, daha doğrusu amacımız iktidar olmak değil, Recep Tayyip Erdoğan’ı indirmek.’ Bağcılar soruyorum, Recep Tayyip Erdoğan’ı indirebilirler mi? O halde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır diyoruz.
Terörle ve FETÖ’yle mücadele konusunda Millet İttifakı’nın bir söylemi yok. Bunların hiç terörle mücadele, FETÖ ile mücadele gibi bir şey ağızlarından çıktı mı? Çıkmaz. Çünkü aday olur olmaz Edirne’ye nefes nefese giden, halkı isyana çağıran, PKK’nın sözcüsü durumundaki hapishanedeki Selahattin Demirtaş’ı ziyaret eden Muharrem İnce’den bu ülkede terörle mücadele gibi bir şey duyamazsınız. Terörle mücadele, terörü sevenlerle kol kola girerek yapılmaz. Terörle mücadele Kandil’de yapılır, Fırat Kalkanı’nda yapılır, Afrin’de yapılır. Terörle mücadele bayrakla, devletle, vatanla, milletle yapılır.
Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi’nde Doğu ve Güneydoğu kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle buluşan Yıldırım, Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı ile o bölgeyi DEAŞ’tan, YPG’den, PYD’den temizlediklerini söyledi. Zeytin Dalı Harekatı’yla da Afrin’i temizlediklerini aktaran Yıldırım, “Bakın bunları ‘Türkiye niye yapıyor?’ diyorlar, El Bab’da, Cerabrus’da, Rai’de, Afrin’de, burada bu PKK uzantısı, PYD, YPG teröristleri oradaki Araplara Kürtlere, Türkmenlere, Ezidilere eza, ceza veriyorlar, evlerini ellerinden alıyorlar, çocuklarını askere alıp çocuk yaşta ellerine silah veriyorlar. 350 bin kişi evlerini terk etti gitti. Bunların bir kısmı Türkiye’ye bir kısmı, Ürdün’e gitti” dedi. Yıldırım, bu harekatı yaptıktan sonra Türkiye’den 180 bin Suriyeli’nin evlerine geçerek normal hayatlarına döndüğüne dikkat çekerek, “Şimdi soruyorlar ‘Suriyeliler ne olacak?’ Suriyelilerin ne olacağını Fırat Kalkanı’nda görüyoruz, Afrin Harekatı’nda görüyoruz. Bugün itibarıyla askerimiz Münbiç’te de göreve başladı. Şimdi orada da bu terör unsurlarını temizlemek için gereken çalışmaları Amerika ile birlikte yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye üzerinde bir plan olduğunu belirten Yıldırım, “Plan çok açık: Türkiye’nin güneyinde bir terör devleti kurulmak isteniyor. Böylelikle Türkiye’yi terbiye edeceklerini sanıyorlar. Bu planın önündeki en büyük engeli de Recep Tayyip Erdoğan olarak görüyorlar. Onun için uyanık olacağız, düşmanlarımıza fırsat vermeyeceğiz. Kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlara fırsat vermeyeceğiz” dedi. Bağcılara yapılan hizmetleri vatandaşların zaten bildiğini dile getiren Yıldırım, “Hizmetlerin devamı için hazır mısın Bağcılar? 24 Haziran’da yeni bir sayfa açacak mıyız? Bu kutlu yürüyüşte bizimle beraber misiniz?” ifadelerini kullandı.
1- Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
2- Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.
3- Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.
4- Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.
5- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
6- Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "EVET" veya "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.
7- Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.
8- Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
9- Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.
10- Oy pusulasına, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
11- Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.
12- Sandık, bu iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak.
13- Önce Cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.